Video - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Mediji   ›   Galerija   ›   Video galerija   ›   Video
Gujon na Smotri srpskog folklora u Beču: Čuvamo identitet srpskog naroda
27.03.2022   
DIJASPORA   


[embed]https://www.youtube.com/watch?v=zVECwzUM3Jg[/embed]

Nakon dve godine pauze zbog epidemije korona virusa, u Švehatu pokraj Beča održana je 37.Smotra kulturno umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, a direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, istakao je da folklor ima značajnu ulogu u očuvanju identiteta srpskog naroda.

Gujon je bio specijalni gost na Smotri, koju je organizovao Austrijski savez srpskog folklora, kako bi deci i mladim igračima srpskih klubova u toj zemlji, pružio priliku za igru i druženje. On je rekao da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da dođe na Smotru, dodajući da i sam, svoju decu uči srpskim narodnim igrama.

"Austrija je blizu Srbije, a vama je, iako ste ovde, Srbija u srcu. Folklor igra važnu ulogu u očuvanju identiteta srpskog naroda", rekao je Gujon.

Za njega je, kaže, folklor "više od igre", jer svako dete koje igra, ponavlja korake koje su naši preci igrali i prenosil sa kolena na koleno.

"Učim svoju decu srpskom fokloru. Kada sam ja učio francuski folklor, koji je sličan srpskom, nisam imao gde da igram. Ali, srpsko kolo se igra svuda, na svim veseljima širom sveta gde se okupljaju Srbi. I to je važno, time negujete kulturu i tradiciju srpskog naroda", rekao je Gujon.

Manifestacija je okupila više od 700 učesnika iz svih delova Austrije, a dvorana u kojoj se sinoć čula srpska tradicionalna muzika, a videle igre iz svih delova zemlje, bila je ispunjena.

Među okupljenima je bio i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, predsednica grupe Austrija-Srbija u austrijskom parlamentu Gudrun Kugler, gradonačelnica Švehata Karin Bajer, izaslanici guvernerke pokrajine Donja Austrija i Beča.

Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora Aleksandar Stanković rekao je da su, iako je Smotra imala i revijalni, ali i takmičarski karakter, sva deca koja su izašla na podijum pobedinici, jer su se okupili posle dve godine pauze zbog korona virusa.

U kategoriji pripremnih ansambala pobedili su mališani Kulturno sportske zajednice Srba u Salcburgu, a u izvođačkim ansamblima Srpski kulturni centar "Stevan Mokranjac" iz Beča.

Izvor: Tanjug
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj