Vidovdanska akademija u Beču

izvor: SKPD „Prosvjeta“

Svečana Vidovdanska Akademija, u organizaciji SPCO Beč „Sveti Sava“ i SPKD „Prosvjeta“ Austrija održana je pod pokroviteljstvom Episkopa austrijsko – švajcarskog, italijansko – malteškog i administratora Eparhije frankfurtske i sve Nemačke, gospodina Andreja.

Ovogodišnjoj svečanoj Akademiji prisustvovali su Njegova Ekselencija Ambasador Republike Srbije u Austriji Pero Janković, šef Predstavništva Republike Srpske u Beču, Mladen Filipović, vojni ataše Ambasade Bosne i Hercegovine Slobodan Tanasilović, sveštensvo, naš narod, parohijani sve tri bečke parohije kao i učesnici programa, glumci iz Beograda kao i učenici Prizrenske Bogoslovije.

Program je počeo pojanjem tropara Svetom Knezu Lazaru u izvođenju Mešovitog hora Crkvene Opštine bečke pod umetničkim rukovodstvom Biserke Vasić. Program je nastavljen „Pesmama sa Kosova i Metohije“ u izvođenju učenika Prizrenske bogoslovije. Vidovdansku besedu je kazivao Arhimandrit Ilarion (Lupulović), iguman Manastira Draganac iz Kosovskog pomoravlja. Dramskim nastupom beogradski glumci Lepomir Ivković i Vesna Stanković su oživeli istorijske ličnosti Kneza Lazara i Knjeginje Milice, Vožda Karađorđa i heroine Prvog svetskog rata Milunke Savić.

Posebni utisak na publiku su ostavili mali horovi SPKD „Prosvjeta“, kao i mali hor C.O. bečke sa svojim dečijim numerama. Vizantijski hor je pojao dve kompozicije „Prva stihira Prepodobnoj Mati Evgeniji na Gospodi Vozvah“ glas 1. i „Kondak Svetom Knezu Lazaru“ glas 8. Mešoviti hor je pojao „Kreće se Lađa Francuska“ i „Tamo Daleko“. Na kraju svi učesnici su izveli nacionalnu Himnu Bože Pravde.

Check Also

Međunarodna umetnička kolonija ,,Lastva-Trebinje“

U turističkom kompleksu „Grad sunca“ kod Trebinja je u proteklih nekoliko dana organizovana je međunarodna …