Vidovdanska akademija u Temišvaru

Na letnjoj pozornici Kulturnog centra Saveza Srba u Temišvaru, 27. juna, uz obavezu poštovanja svih epidemioloških mera, održana je svečana Vidovdanska akademija na kojoj su dodeljene vidovdanske povelje i zahvalnice zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Savez Srba u Rumuniji od 1993. godine, za izuzetan dugogodišnji doprinos i rezultate u oblasti promovisanja srpske zajednice, razvijanju kulturnih, prosvetnih, duhovnih i privrednih delatnosti, kao i za saradnju i jačanje veza matične države sa Srbima iz Rumunije, dodeljuje Vidovdanske povelje i zahvalnice, zaslužnim pojedincima ili institucijama iz Rumunije. Između ostalih, posebnim priznanjima SSR nagrađeni su: Oktavija Nedelku, dugogodišnji šef Odseka za srpski jezik na univerzitetu u Bukureštu; Iva Okanović, učitelj u penziji; Slavica Radosavljević, lekar i horovođa Srpskog crkvenog hora u Belobreški; Dragan Voštinar, dugogodišnji potpredsednik SSR za županiju Arad; Živa Kokar, višegodišnji odbornik SSR u županiji Karaš-Severin, KUD „Sveti Sava“ iz Velikog Senmikluša i drugi zaslužni radniciiz oblasti obrazovanja, kulture i duhovnosti. Ove godine dodeljena je i Posebna Vidovdanska povelja Srpskom nacionalnom savjetu Crne Gore, za celokupno zalaganje na očuvanju prava, vere, jezika i kulture srpskog naroda u Crnoj Gori. Prisutnima su se prigodnim rečima o obeležavanju Vidovdana i simbolike koju ovaj praznik ima u srpskom narodu, obratili predsednik SSR O. Krstić i generalni konzul Vladan Tadić.

Vidovdan , 28. juna juna ove godine u manastiru Zlatica u županiji Karaš Severin, u kojoj živi oko šest hiljada Srba, arhijerejsku liturgiju služio je episkop budimski i administrator temišvarski g. Lukijan. Pored brojnog naroda liturgiji su prisustvovali predsednik SSR O. Krstić, poslanik SSR u rumunskom parlamentu S. Adnađ, predsednica opštine Sokolovac O. Gica i generalni konzul Vladan Tadić.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …