Više đaka u „Prosvjeti“ u Beču

izvor: SKPD „Prosvjeta“ Austrija

„Škola srpskog jezika“ Srpskog prosvjetnog i kulturnog Društva „Prosvjeta“ u Austriji, već četvrtu godinu za redom  nastavlja sa radom. Proteklog vikenda, u nedelju 16. oktobra počela je nova školska godina. Nastava se od ove godine održava  u prostorijama crkve Vaskrsenija Hristova u drugom bečkom okrugu, crkve Rođenja Presvete Bogorodice u šesnaestom  i „Prosvjetinim“ prostorijama u trećem okrugu. Nastava je besplatna, a projektno je sufinansirana na konkursu Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.

au-sto-je-skola-zgodna

Male polaznike škole toplim rečima pozdravila je Svetlana Stanković, šef konzularnog odeljenja u Ambasadi Republike Srbije u Austriji.

„Naša ambasada u Beču ima sve pohvale za ovaj projekat i celokupni  rad „Prosvjete“. Neka je sa srećom!“, rekla je Stanković.

Ispred Eparhije austrijsko-švajcarske prisutan je bio sveštenik Mihajlo Smiljanić, kao i predsednik Crkvene opštine Luka Mitrović, koji su preneli lepe pozdrave i čestitke Vladike Andreja.

Ove godine prijavilo se mnogo novih zainteresovanih đaka i roditelja. Predsednik „Prosvjete“ i osnivač škole, prof. Srđan Mijalković pozdravio je učenike i podsetio na termine, raspored nastave i način rada u novoj školskoj godini, a deca i roditelji su izrazili veliko zadovoljstvo što je „Prosvjeta“ uspela da obezbedi nove prostorije za rad Škole i na vreme počne novu školsku godinu.

Kao i prošlih i u ovoj školskoj godini nastava će obuhvatati učenje jezika, čitanje i pisanje, upoznavanje sa istorijom, kulturom i književnošću srpskog naroda . Program je prilagođen potrebama učenika, kao i programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Uči se i o Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osim osnovnih razreda, Prosvjeta je organizovala i predškolsku grupu – kreativnu radionicu za decu „Mala pričaonica“ gde se deca predškolskog uzrasta kroz aktivnu igru pripremaju da prepoznaju i nauče „pričice, pesmice i slova ćirilice.“ Naravno, tu je i već poznati „Mali hor Prosvjete“ namenjen muzički nadarenim mališanima. Od ove godine u ponudi je „Prosvjetin likovni razred“ za likovno nadarenu decu.

„Nadamo se da će srpska zajednica u Austriji uskoro shvatiti važnost ovog projekta“, kaže prof. Mijalković, „Ovo nije samo Prosvjetina ili samo crkvena škola, već je ona važna za svu decu srpskog porekla u Beču i Austriji. Samo deca koja dobro znaju svoj jezik moći će da dobro nauče i strani, a pre svega, moći će da očuvaju svoj identitet i svest o svom poreklu, što je vrlo važno i za pozitivnu integraciju u šire društvo. Pomoć SPC u Beču i podrška Vladike Andreja i sveštenstva je od ogromnog i presudnog značaja, koliko materijalna toliko i moralna. Projekat je delom sufinansiran i od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.“

Check Also

U Novom Sadu otvorena Kancelarija za pravnu pomoć Srbima iz Federacije BiH

U Novom Sadu danas je otvorena Кancelarija za pravnu pomoć Srbima koji imaju imovinu u …