Višestruki jubilej Srpskih nedeljnih novina iz Mađarske

Izvor: ,,Srpske nedeljne novine“, Budimpešta

„Srpske nedeljne novine“ iz Budimpešte ili skraćeno SNN, kako čitaoci često nazivaju ovo glasilo, obeležavaju nekoliko jubileja. Redakcija je upravo objavila jubilarni 50. ovogodišnji broj lista, a otkako novine izlaze pod sadašnjim imenom, kao glasilo Samouprave Srba u Mađarskoj, objavljeno je 500 brojeva, tokom proteklih 10 godina.

Pored toga, ove godine se navršilo tačno 180 godina otkako je Teodor Pavlović u Pešti pokrenuo preteču sadašnjeg lista – Serbske narodne novine, čiju tradiciju nastavlja današnja generacija srpskih novinara u Mađarskoj.

„Jubileji o kojima govorimo odnose se na našu redakciju, ali bih naglasio da je do sada izašlo daleko više brojeva srpskog nedeljnika u Mađarskoj, ako računamo i izdavačku produkciju ranijih Srpskih narodnih novina, koje je devedesetih i početkom dvehiljaditih godina izdavao Srpski demokratski savez. Pre toga, u Mađarskoj je izlazilo zajednično štampano glasilo Srba, Hrvata i Slovenaca. Sve ovo govori da je tradicija novinskog izdavaštva u Mađarskoj duga i bogata, što često s ponosom ističemo“, kaže dr Dragan Jakovljević, glavni i odgovorni urednik Srpskih nedeljnih novina.

U redakciji lista saznajemo da napori da u ove jubileje njihovo glasilo uđe u savremenijem, kolornom izdanju, nisu urodili plodom, iz razloga koji redakciji ni uredništvu nisu dovoljno poznati i o kojima nerado govore, jer kažu da ne zavise od njih. Ipak, zahvaljujući projektima sa kojima učestvuju na pojedinim konkursima u Srbiji, uspevaju da periodično uvećavaju broj stranica lista na dvadeset, kroz formu tematskih dodataka. Ove dodatke su do sada finansirale vlade Srbije i Vojvodine, preko svojih nadležnih institucija, a uredništvo lista očekuje da to naredne godine, po prvi put, učini i nadležno ministarstvo u Mađarskoj, odnosno fondacija Betlen Gabor, kojoj su upućena dva konkursna projekta Srpskih nedeljnih novina, vezana takođe za serije tematskih dodataka.

Kao i sve dosadašnje godišnjice i poslovne uspehe, članovi redakcije ovog lista će i ove jubileje obeležiti onako kako su i navikli – radno, bez posebnih slavljeničkih skupova i svečanih govora, trudeći se da i dalje informišu, edukuju i zabave hiljade čitalaca svog štampanog i elektronskog izdanja. Čestitke, kažu, primaju – ako ih bude.

Na pitanje da li je povodom ovih jubileja bilo čestitki i iz Mađarske, glavni urednik kroz šalu odgovara:

„Poznato je da u svom selu još niko nije postao patrijarh, tako da ni mi nismo izuzeci. Mislim da su oni novinari koje svi tapšu po ramenu i čestitaju im, verovatno profesionalno zalutali u nekom smislu. Mi smo se ovom poslu posvetili pre svega iz ljubavi, jer on drugačije i ne može da se obavlja. Međutim, imamo i veliku privilegiju što smo, kvalitetom svog rada, dostigli nivo da nam ono što volimo postane i profesija. Zadovoljni smo što znamo da ljudi čitaju naš list i što smo, makar i na štetu svog budzeta, svima koji su zainteresovani omogućili da naše novine dobijaju besplatno. Ne očekujemo zbog toga nikakvu zahvalnost, niti čestitke, jer je to naša moralna dužnost, a i profesionalna obaveza. Svakako, hvala onim našim čitaocima koji su nam uputili čestitke povodom jubileja“, kaže dr Dragan Jakovljević.

 

 

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …