Vlada Vojvodine finansira udžbenike u nastavi na srpskom jeziku u Hrvatskoj

Izvor: srbi.hr

Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine odlučila je 22. avgusta da će finansirati udzbenike za sve prvake koji u Hrvatskoj nastavu pohađaju po modelu A, odnosno na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Foto: Internet stranica Vlade AP Vojvodine

Pokrajinska Vlada Vojvodine na čelu sa predsednikom Igorom Mirovićem izdvojila je danas 1,7 miliona dinara za nabavku udzbenika učenicima koji upisuju prvi razred na srpskom jeziku na području delovanja Zajedničkog veća opština u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji, saopšteno je na zvaničnoj stranici pokrajinske vlade.

Vlada Vojvodina finansirala je u saradnji sa Zajedničkim većem opština i prošle godine komplete udzbenika prvacima u tri Vukovarske osnovne škole, ali ove godine donacija je na inicijativu ZVO-a proširena i na sve druge škole u dve najistočnije županije Hrvatske u kojima postoji model obrazovanja u potpunosti na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Na taj način 181 prvak će ove godine dobiti komplete udzbenika.

Iz ZVO-a je poslano i obaveštenje roditeljima da se u pripremi svoje dece u školu ne izlažu trošku kupovine udzbenika, jer će ova institucija pravovremeno nabaviti i podeliti knjige o čemu će roditelji biti na vreme obavešteni.

– Mi smo i ranije bili izuzetno zadovoljni saradnjom sa Vladom Vojvodine, ali ovo sada je značajan iskorak koji pokazuje brigu naše matične države za svoj narod koji živi izvan njenih granica. Zahvalni smo Vladi AP Vojvodine i predsedniku Igoru Miroviću za ovu vrednu donaciju koja će biti od koristi pre svega roditeljima prvaka koji su odlučili da svoju decu upišu u nastavu na srpskom jeziku i pismu. Udzbenike ćemo dodeliti sasvim sigurno pre početka školske godine – kaže u izjavi za naš portal predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Ova donacija nastavak je dobre saradnje ZVO-a i Vlade Vojvodine kada je u pitanju obrazovanje, a još je početkom jula zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje Dušica Rakić svečano uručila besplatne školske torbe za 181 prvaka koliko će ih ove godine sesti u školske klupe u školama na srpskom jeziku.

Check Also

Gujon iz Čikaga: Srpska je temelj i utočište svim Srbima zapadno od Drine koji su u njoj našli spokoj i slobodu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu prisustvovao je  sinoć u Čikagu …