Vladika Andrej u Beču o Momi Kaporu

Izvor: RTS

Proteklog vikenda održana je još jedna, novembarska, tribina Prosvjete „Susreti i razgovori“ u svečanoj sali u Sabornom hramu Sv. Save u Beču. Gost tribine bio je episkop austrijsko-švajcarski gospodin Andrej, a tema i povod bili su roman „Ispovesti“ i autobiografija velikog srpskog pisca Mome Kapora.

Brojni gosti su doživeli izvanredno i emotivno predavanje u kome su svi uživali. Prisustvovali su predstavnici ambasada Srbije i BiH u Austriji kao i veliki broj književnih stvaralaca, umetnika i srpskih intelektualaca iz Beča. Tribinu je vodio, po običaju, predsednik Prosvjete prof. Srđan Mijalković.

Vladika Andrej je oduševio svojim iscrpnim i znalačkim prikazom knjige, ali i prikazom mnogih važnih događaja, knjiga i ljudi iz tog vremena.

Podrobno je opisao kako je čitajući knjigu „Ispovesti“ pronašao mnogo dodirnih tačaka sa svojim razmišljanjima, tokom boravka na studijama u Beogradu, ali i odnosu prema identitetu, umetnosti, tradiciji i veri.

Posebno se osvrnuo na posebnu strukturu i kompoziciju dela, koje je napisano u formi ispovesti – svojevrsnog intervjua – koji tada vremešni pisac Kapor govori u pero fiktivnoj mladoj novinarki. Osim toga, među ostalim događajima opisanim u knjizi, izdvojio je deo koji se odnosi na Kaporovo gostovanje srpskim udruženjima i srpskoj crkvi u Americi sredinom osamdesetih godina, od čega su tadašnji mediji i režim u SFRJ napravili svojevrstan skandal, pokušavajući da Kapora, ali i Srbe u dijaspori predstave u najcrnjem svetlu.

Iskoristivši simboliku naziva knjige „Ispovesti“ vladika Andrej je ukazao i na položaj i značaj intelektualca i umetnika u teškim vremenima u kojima su i crkva i narod bili podređeni prostoj ideologiji i jednoumlju. Istovremeno, podsetio je na važnost i ulogu slobodnog umetničkog i književnog stvaralaštva u današnje vreme, kada se i Crkva i naš narod kroz teškoće bore za očuvanje identiteta, vere, kulture, tradicije i jezika u dijaspori i matici.

U drugom delu tribine, episkop Andrej je strpljivo odgovarao na pitanja zainteresovanih, koja su se ticala uglavnom položaja srpske zajednice i vodeće uloge Srpske pravoslavne crkve u očuvanju vere, jezika i srpskog nacionalnog identiteta u dijaspori.

Na zajedničku molbu gostiju, vladika Andrej je obećao da će uskoro ponovo učestvovati u programima Prosvjete, a predsednik Mijalković mu se zahvalio na izuzetnom predavanju, kao i i velikoj podršci, posebno Školi srpskog jezika Prosvjete, ali i drugim obrazovnim i duhovnim aktivnostima našeg naroda, na teritoriji cele Eparhije austrijsko-švajcarske i šire.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …