Vučić na Velikoj skupštini Srba u Zagrebu

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, obraćajući se na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, da će uskoro uputiti poziv hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović da dođe u Srbiju kako bi se prezentovali rezultati njenog poziva da on poseti Hrvatsku. 

Aleksandar Vučić je naveo da će prilikom te posete, za čiju pripremu će imati nekoliko meseci, biti predstavljeno ono što je urađeno za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji.

,,I nećemo se stideti i kriti to od srpske javnosti, već ćemo time da se hvalimo“, naveo je predsednik napominjući da će to značiti i veću sigurnost i bolji život za Srbe u Hrvatskoj.

Ponovo je zahvalio hrvatskoj predsednici na pozivu u vreme „kada je najlakše u Zagrebu napadati Srbe i Srbiju i kada nije mnogo teško u Beogradu na sličan način odgovarati“.

Vučić se zahvalio Srbima u Hrvatskoj što čuvaju ognjišta, porodice i srpsko ime i prezime. Istakao je da je potrebno čuvati identitet Srba u Hrvatskoj, „kao što mi u Srbiji imamo obavezu i odgovornost da čuvamo identitet Hrvata u Srbiji“.

,,Srbi u Hrvatskoj su narod sa bogatom istorijom, koji je dao veoma značajan viševekovni politički, društveni, kulturni i naučni doprinos u izgradnji svake državne zajednice na prostoru današnje Hrvatske“, poručio je Vučić.

Predsednik je naglasio da, iako smo svesni stradalničkog pečata srpskog naroda u Hrvatskoj, trebalo bi predstaviti bolju i lepšu stranu modernog identiteta.

,,Svi treba da se ponosimo ćiriličkim pismom, manastirima i crkvama. Pisci, kao što je Petar Preradović, dali su veliki doprinos i hrvatskoj i srpskoj književnosti. O doprinosu Nikole Tesle našim narodima ne treba ni da govorimo. Hrvatska i Srbija treba da čuvaju identitet Srba u Hrvatskoj, kao i mi u Srbiji da čuvamo identitet Hrvata“, istakao je Vučić.

Naveo je da su on i njegova hrvatska koleginica ušli u težak i veliki posao koji je malo ko razumeo, a i malo ko je želeo da napravimo bolje odnose, malo ko bi da gleda u budućnost.

Naglasio je da je neophodno da pristojnim rečima, posvećenim, rado gledamo kako da menjamo budućnost i, kao što je rekao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, da pokažemo toleranciju koje je malo bilo prethodnih dana, a to znači da se ne sluša samo svoje mišljenje, već pažljivo sasluša i ono drugog.

,,Obećavam da ćemo mi u Srbiji čuti glas i Hrvata i Hrvatske i daćemo sve od sebe da razumemo njihove potrebe i želje, ali ćemo gledati koliko god možemo ne ugrožavajući njihove interese da pomognemo Srbima u Hrvatskoj i na drugim mestima da bi sačuvali identitet, jezik i ćiriličko pismo“, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da su odnosi opterećeni brojnim problemima, da imamo različite poglede na prošlost, ali da znamo da zajedničkim naporima možemo da prevaziđemo te probleme i promenimo list u odnosima dve zemlje.

To će se, kako je podvukao, zasigurno dogoditi, jer je od presudnog značaja ne samo za naše dve zemlje, već ceo region. Treba, prema njegovim rečima, da se ugledamo na Nemce i Francuze, ali i mnoge druge narode sveta koji su razumeli da je budućnost uvek preča od prošlosti.

,,Srbija i Hrvatska su prešle težak put u protekle tri decenije. Kako god i na koji način razmišljali, naš cilj mora biti da brišemo granice i barijere između nas. Moramo da razmišljamo za budućnost celog regiona, da obrišemo barijere i stremimo istom cilju, danas je to EU, a pre svega su to mir i stabilnost koje moramo da očuvamo po svaku cenu, kao i više želje da se čuje druga strana“, objasnio je Vučić.

Istakao je da „dva monologa ne čine dijalog“ i da treba razgovarati kako bi rešili pitanja nestalih, probleme sa razmenom kulturnih dobara, granice na Dunavu pre svega, da unapredimo prava Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Treba vratiti dostojanstven život povratnicima, kazniti zločince prema civilima, otvoriti tajne spiskove optuženih za ratne zločine kako bi se otklonio strah da se vrate u svoje zavičaje, poručio je dodajući da su neophodni, više nego ikada pre, dijalog i razgovor.

Rekao je da veruje u zajedničku budućnost dva naroda i da su Srbija i Hrvatska u fazi obnavljanja dijaloga.

Izrazio je još jednom zahvalnost hrvatskoj koleginici na hrabrosti što ga je pozvala, rekavši da je video koliko to teško može biti.

„Kako god da sam očekivao teška dva dana, kako god napade sa različitih strana, znajući sa kojim namerama sam došao, nadao sam se da će nešto lakše biti“, kazao je Vučić.

„Za mene je ova poseta, sem tih pomalo teških trenutaka na koje sam navikao, bila dobra. Rekao sam da 100 dana nećete čuti od srpskih državnih funkcionera nijednu ružnu reč“, rekao je predsednik ukazujući da se to ne odnosi na one u Beogradu koji su rekli da je ponizio Srbiju svojom posetom, jer svaki građanin Srbije koji voli Srbe u Hrvatskoj i svoj narod ponosan je na ova dva dana. 

Velika skupština predstavlja nastavak tradicije održavanja crkveno-narodnih sabora Srba u Hrvatskoj.

SNV je tu tradiciju obnovio, u maju 2008, kada je okupio više od 1.500 izabranih većnika manjinskih srpskih veća iz cele Hrvatske. Bila je to prva Skupština Srba iz Hrvatske održana nakon Drugog svetskog rata.

Na jučerašnjoj, trećoj Velikoj skupštini SNV-a okupili su se većnici iz više opštinskih, gradskih i županijskih veća Srba iz cele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.

Najslavniji i najznačajniji crkveno-narodni sabor Srba u Hrvatskoj – Majska skupština – održana je u maju 1848. godine u Sremskim Karlovcima. Tom prilikom je Josif Rajačić proglašen patrijarhom, istaknuti su zahtevi za političkom slobodom i nezavisnošću srpskog naroda, zatražen savez sa Trojednom Kraljevinom Hrvatskom, Slavonijom i Dalmacijom.

Odluke Majske skupštine prihvatio je tadašnji Hrvatski sabor, podseća se u saopštenju.

(Izvor: Tanjug)

Check Also

Gujon se sastao s gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon sastao se s …