Vučić sa decom povratnika Srba iz Hrvatske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Beogradu grupu od dvadesetpetoro srpske dece iz Republike Hrvatske, većinom dece srpskih povratnika  proteranih iz Zapadne Slavonije i sa Korduna  nakon operacija „Bljesak” i „Oluja”.

Mališanima iz Pakraca i Krnjaka najviše se, kažu, dopalo to što su upoznali predsednika Srbije i što su se sa njim fotografisali, a novinarima su rekli i da se raduju što su obišli zgradu Predsedništva, u čemu im je „vodič” bio generalni sekretar predsednika, Nikola Selaković.

Deca će tokom boravka u Beogradu obići i druge institucije, kulturna i istorijska zdanja, i po želji dece stadion Crvene Zvezde.

Predsedniku je susret sa mališanima iz Hrvatske, u moru teških događaja, bio divan sastanak, kako je preneo novinarima, a decu je pozvao da ponovo posete Beograd krajem meseca.

„Zamolio sam decu da dođu u Beograd posle otvaranja Narodnog muzeja”, rekao je Vučić i objasnio da je za decu to važno jer „nema institucije kulture na Balkanu koja može da se meri po broju postavki”.

„Zahvalan sam što ste došli u Beograd, glavni grad Srbije, najveći i najznačajniji srpski grad. Ponosan sam što ćete obići sve najznačajnije muzeje i dodao bih tome Muzej savremene umetnosti, a već od Vidovdana, 28. juna, moći ćete da posetite našu najznačajniju instituciju kulture, a to je Narodni muzej”, rekao je Vučić.

Decu je posavetovao i zamolio da nauče ćirilicu, da poštuju i čuvaju svoju istoriju i kulturu, ali i da grade dobre odnose sa svojim komšijama, Hrvatima.

On je posebno naglasio srpskoj deci i da uvek budu u najboljim mogućim odnosima sa svojim komšijama Hrvatima, kao i da se trude da „štitite i ljubomorno čuvaju dobre komšijske odnose, i brinu jedni o drugima”.

„Ali, bitno je i da čuvate srpski rod, srpsko ime i prezime. To ćete najbolje učiniti tako što ćete da učite o srpskoj i hrvatskoj istoriji, tako što ćete dolaziti u Srbiju, ali tako što ćete da insistirate na svom jeziku, kulturi i čuvati svoju veru”, rekao je predsednik.

Danas su ova deca aktivna u srpskoj zajednici, uglavnom pohađaju dodatnu nastavu srpskog jezika i kulture i veronauku i učestvuju u radu srpskih udruženja SKD „Prosvjeta“ i Vijeća srpske nacionalne manjine. U pratnji dece bili su predsednici Vijeća srpske nacionalne manjine iz Pakraca Nikola Ivanović i Krnjaka Dejan Mihajlović.

U ime Grada Beograda, decu je primio Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Grada Beograda. Deca su obišla Beogradsku tvrđavu, Muzej Vuka i Dositeja, a krajem dana prošetali su Beogradskom promenadom i posetili gradilište Beograda na vodi.

Check Also

Gujon se sastao s gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon sastao se s …