Vučić sa Srbima iz Hrvatske

U okviru posete Republici Hrvatskoj, predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, posetio je danas Vrginmost, gde se u Domu kulture sastao sa Srbima, žiteljima ovog mesta.

,,Želim da s ponosom nosite svoje srpsko ime, da se nikog ne stidite, nikog ne bojite i da imate pravo da kažete šta očekujete i od Srbije i od Hrvatske“, rekao je predsednik Vučić Srbima u Vrginmostu.

Vučić je istakao da je Srbija spremna da sve ono što traži za srpske građane u Hrvatskoj obezbedi Hrvatima, kao i drugim manjinskim zajednicama u Srbiji, i više od reciprociteta, kako je rekao.

,,Mi nastojimo da svi oni žive u Srbiji kao u svojoj kući“, istakao je i ukazao da i Srbi imaju pravo da se tako osećaju u Hrvatskoj.

Vučića je oko 200 Srba u Domu kulture dočekalo aplauzima, a predsednik Srbije je na početku rekao da mu je drago da ih vidi.

Predsednik je posetio porodicu Predraga Lapčevića u Podgorju sa troje dece i dodao da je su to jedina deca u mestu, kao i da je u školi Gvozd takođe trend smanjivanja broja mališana.

,,Treba da ima više dece“, primetio je Vučić.

,,Došao sam da bismo napravili bolje odnose, ne odnose gde bi neko nekoga ponižavao, već odnose saradnje, i posle kojih bi Srbi u Hrvatskoj mogli da budu sigurni i da računaju kako mogu da žive bolje, kao i kako da Hrvati žive bolje u Srbiji“, rekao je Vučić.

,,Nije problem da razgovaramo o svemu što opeterćuje naše odnose, o mnogo čemu ne mislimo isto, ali u budućnosti ne vidim razliku u interesima koje imaju Srbi i Hrvati“, dodao je Vučić.

Istakao je Srbija i Hrvatska imaju zajedničke iste probleme i da možemo lakše da ih rešavamo zajedno u celom regionu, da iste muke tište i srpske i hrvatske domaćine.

Naznačio je važnost što boljeg infrastrukturnog povezivanjao i dodao: ,,Moramo da gledamo šta hrvatska država može da pomogne Srbima, a to isto važi i za Hrvate u Srbiji“.

Po dolasku u Vrginmost, nakon posete porodice Lapčević, obišao je lokalnu školu „Gvozd“ kojoj je poklonio knjige i 10 računara. Najavio je da će Vrginmost dobiti traktor i još tri vozila.

Prethodnog dana, predsednik Vučić, zajedno sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, posetio je Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku, gde je razgovarao sa polaznicima Akademije Srpskog narodnog vijeća, i predstavljen im je projekat „Budućnost Srba u Hrvatskoj“.

Dvoje predsednika dočekali su mitropolit Zagrebačko-ljubljanski Porfirije i profesor Dejan Jović.

Skupu je prisustvovalo dosta mladih Srba, polaznika Akademije, koji su srdačno pozdravili predsednika Vučića i slikali se sa njim i mitropolitom Porfirijem.

Mitroploit Porfirije je na početku razgovora Vučiću i kolegi Grabar Kitarović poručio da je oduševljen rečima koje su uputili tokom dana, rečima odgovornosti i brige za normalne odnose između dve zemlje.

Predsednik Vučić, istakao je da njegova poseta predstavlja ohrabrenje za srpski narod u Hrvatskoj.

  

(Izvor: Tanjug)

 

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …