Vukova nagrada Srpskom nacionalnom savjetu Crne Gore

izvor: Program za dijasporu RTS-a

Vukova nagrada za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru, koju 53. put dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, uručena je u Predsedništvu Srbije. Povelja za izuzetne razultate na planu očuvanja kulturne baštine i širenja kulture, dodeljena je Srpskom nacionalnom savjetu Crne Gore.

Vukova_nagrada_2017

Predsednik KPZ Srbije Ljubivoje Ršumović je u svojoj besedi, koju je nazvao „svečarski lavež dok karavani prolaze“, primetio da se na Balkanu mali narodi svađaju oko jezika i ćirilice.

U ime Srpskog nacionalnog savjeta priznanje je primio predsednik ove institucije dr Momčilo Vuksanović, koji je za Program za dijasporu istakao da je što su napadi na srpsko pismo i identitet jači, to je i borba za njihovo očuvanje snažnija i istrajnija.

Laureatima je čestitao i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević koji je naglasio značaj njihovog rada na očuvanju i promovisanju kulturnih vrednosti Srbije.

Ostali dobitnici Vukove nagrade za 2016.

Dobitnici Vukove nagrade za 2016. godinu su kompozitor i muzički pedagog Miroljub Aranđelović Rasinski, teolog Dragan Vukić, OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, dirigent mr Đorđe Pavlović, istoričar umetnosti i direktor Narodnog muzeja u Čačku Delfina Rajić, molekularni biolog prof. dr Elizabeta Ristanović.

Vukova nagrada je pripala i kulturnom posleniku i predsedniku opštine Aleksandrovac dr Jugoslavu D. Stajkovcu, dramskoj umetnici Ljiljani Stjepanović, likovnoj umetnici Zagorki Stojanović i dramskom piscu Miladinu Ševarliću.

Izuzetnu Vukovu nagradu Izvršni odbor Kulturno-prosvetne zajednice Srbije dodelio je Gimnaziji „Veljko Petrović“ u Somboru, književniku i naučniku dr Miodragu Matickom i Narodnom pozorištu Užice.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …