Za inovacije 4 milijarde

Izvor: Beta

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je juče da će se u zajednički investicioni – venčer (venture) fond za inovacije, koji bi trebalo da bude formiran u januaru 2014. godine, iz budžeta izdvojiti četiri milijarde dinara.

Saša Radulović
Saša Radulović

„Investiraće se tako što ćemo privlačiti privatni venčer kapital, a država će koinvestirati sa 20 do 40 odsto“, rekao je novinarima posle otvaranja Belgrejd venčer foruma.

Radulović je naglasio da su srpskoj ekonomiji potrebne inovacije, preduzetnici, inženjeri kao novi zamajac. Ministar privrede je rekao da se inovacije ne mogu finansirati iz banaka, pošto one u prvih nekoliko godina gube novac, već da se to radi iz posebnih investicionih venčer fondova. Prema njegovim rečima, iz njih se investira u kapital i menadžment, kako bi novi proizvod došao i probio se na tržište.

Radulović je dodao da će to biti veliki magnet za Srbe u inostranstvu da se vrate i investiraju u Srbiju. „Vodeći računa o svom novcu, vodiće računa i o novcu poreskih obveznika, a država se neće mešati u to ko novac dobija, što je
pobednički model“, rekao je i kao dobar primer naveo Izrael. Ministar privrede očekuje da će rezultati biti vidljivi čim se osnuje taj fond i dodao da su potrebni projekti koji će se finansirati da bi se fond osnovao. On je pozvao sve preduzetnike i inovatore koji imaju dobre projekte da ih ponude investitorima. Biće javni poziv i na osnovu njega će se formirati fond – što se tiče ministarstva privrede, što pre, zaključio je Radulović.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Stefan Lazarević izjavio je juče da je budućnost razvoja ekonomije ulaganje u startapove, investicione fondove, kao i da je važno da se otklone regulatorne prepreke kako bi se olakšalo svakodnevno poslovanje i rad kompanija u Srbiji. On je rekao da je važno što je država postala svesna značaja razvoja preduzetništva i što se odvajaju sredstva za startapove.

Govoreći o preprekama u poslovanju, Lazarević je rekao da su najveće u domenu finansijskog poslovanja. On je podsetio da je ministarstvo iniciralo izmene Zakona o elektronskoj trgovini i uskladilo ga sa regulativom EU. Lazarević je
podsetio da je veoma važno što će od sledeće godine porezi moći da se prijave elektronskim putem, dodajući da je ključ za elektronsko poslovanje usvajanje zakona o platnim uslugama koji bi omogućio plaćanje putem mobilnih telefona. Kako je rekao, u Srbiji se ulažu napori da se poboljša regulativa u oblasti IT-ja koji je deo razvoja ekonomskog sektora. On je dodao da je dolazak Pejpala u Srbiju od velike važnosti kao i da je ostvaren napredak u procesu digitalizacije.

Belgrejd venčer forum, ocenjen kao najveći investicioni forum na Balkanu, održava se još danas u Beogradu, a neki od učesnika su Majkrosoft, Gugl i Intel. Potencijalnim investitorima se predstavlja se oko 40 preduzetničkih
ideja izabranih među više od 130 prijavljenih a, kako je rečeno, investitori su spremni da u izuzetne projekte investiraju do nekoliko miliona evra po kompaniji. Fondovi kojima upravljaju investitori vredni su više od tri milijarde evra.

Check Also

Otvoren poziv za registraciju udruženja iz regiona i dijaspore

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu poziva udruženja iz regiona i dijaspore …