Za upotrebu u Srbiji set-top-boksove kupovati u Srbiji

Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u izjavi za Satelitski program RTS-a, poručila je građanima Srbije i dijaspori u inostranstvu da ZA UPOTREBU U SRBIJI ne kupuju opremu za prijem digitalnog zemaljskog TV signala na drugim tržištima zbog moguće pojave smetnji u prijemu, kao i zbog eventualnog izlaganja dvostrukim troškovima.

Татјана Матић
Tatjana Matić

Matić je istakla da je veoma važno da se objasni da su za svako tržište rađeni posebni uređaji, jer je suština u tome da se na svakom tržištu uspostavi određeni standard.

„Resorno ministarstvo je donelo žig garancije tako da svaki set-top-boks ili televizor koji će zadovoljavati tehnološke odnosno tehničke karakteristike mora imati oznaku „Digital TV“, rekla je Tatjana Matić i dodala da je u tom smislu bolje kupovati na našem tržištu u skladu sa tehničkim karakteristikama koje smo mi kao država odredili.

„Znam da će se sigurno pojavljivati i sa drugih tržišta i zemalja u regionu različiti set-top-boksovi, ali to nije dobro rešenje jer ta vrsta uređaja neće imati garanciju, a vrlo je moguće da neće biti dobrog prijema signala, smetnji i tako dalje“, kaže Tatjana Matić.

Ona je dodala da je bolje izbeći taj eventualno dvostruki trošak ili rizik donošenjem ili kupovinom opreme na drugim tržištima, jer će se na našem tržištu uskoro pojaviti set-top-boksovi sa oznakom žiga garancije tako da je bolje opremu kupiti jednom i zaista imati garanciju za to i u svakom smislu osloniti se na ono što je država prepoznala kao standard.

Rok za potpuni prelazak na digitalni signal u Srbiji je 17. jun 2015. godine. Do tada je neophodno da građani obezbede set-top-boks (STB) uređaje ili nove televizore koji zadovoljavaju tehničke standarde. Svi će imati zelenu nalepnicu sa natpisom „Digital TV“ kao žig garancije.

Više inforamcija o procesu digitalizacije u Srbiji pročitajte na digitalizacija.info

 

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …