Zahvalnost matice za pokazanu solidarnost

izvor: RTS

Ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac, priredio je prijem za organizatore i nosioce akcije pomoći stanovništvu Srbije pogođenom nedavnim poplava katastrofalnih razmera i zahvalio im na požrtvovanju.

Budimpesta prijem ambasada

Proteklih nedelja Samouprava Srba u Mađarskoj (SSM) i Eparhija budimska organizovale su veliku humanitarnu akciju u koju su se, svojim dobrovoljnim prilozima i ličnim angažovanjem, uključile brojne organizacije i pojedinci, javlja za Program za dijasporu RTS-a Dragan Jakovljević.

Prikupljene su velike količine pomoći koja je već distribuirana u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, dok je sredstvima pristiglim od donatora na bankovni račun SSM-a, kupljeno mnogo toga što je u tom trenutku nedostajalo stanovništvu na ugroženim područjima.

Ambasador Srbije u Mađarskoj Rad Drobac zahvalio se, na prijemu priređenom u zgradi amasade, svima koji su uključivanjem u ovu akciju pomogli da se ublaže patnje stanovništva u onim krajevima koji su u najvećoj meri bili pogođeni vodenom stihijom.

Ambasador Drobac je uručio zahvalnice predstavnicima srpskih organizacija i nekolicini pojedinaca, u znak zahvalnosti za njihovo angažovanje u organizaciji ove dobrotvorne akcije. On je pri tom izrazio svoje zadovoljstvo zbog činjenice da Srbe kao narod i dalje krasi osobina solidarnosti sa ljudima u nevolji, koja je u našem narodu uvek bila dominantna.

Na prijemu je bilo je reči i o pravcu kojim bi trebalo da teče nastavak humanitarne akcije, s obzirom na to da je pomoć i dalje potrebna hiljadama stanovnika Srbije. S obzirom da se već zatvaraju kolektivni centri u kojima je bilo smešteno poplavljeno stanovništvo, sugerisano je da više nije potrebno prikupljati ćebad, dušeke i garderobu, već da su sada najpotrebnija sredstva za dezinfekciju i higijenu, konzervirana hrana, brašno, ulje, šećer, testenine, dečja hrana.

Konzul Srbije u Budimpešti Jelena Cvijanović, ukazala je na potrebu da distributeri humanitarnih kontingenata, prilikom utovara robe, popišu svu robu koja se transportuje u Srbiju i u BiH, kako bi kamioni prešli državnu granicu uz što kraće zadržavanje. I pored liberalizovane carinske procedure, poteškoće na granici nastaju zbog nepostojanja takvih spiskova kod osoba koje prevoze humanitarnu pomoć.

Ambasador Drobac i njegovi gosti bili su saglasni u stavu da bi novčane uplate na račun Samouprave Srba u Mađarskoj bile najefikasniji način pomoći, s obzirom na to da se od tog novca kupuje roba koja je u ovom trenutku najpotrebnija stanovništvu u našoj matici i u vrlo kratkom vremenu transportuje do korisnika.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …