Zajednička sednica Vlada Srbije i Srpske

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović konstatovali su na zajedničkoj sednici Vlada Republike Srbije i Republike Srpske koja je održana u subotu 20. septembra, da je u saradnji dve vlade postignut napredak, ali da ona može da bude još bolja i jača.

sednica

Na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske postignut je dogovor o formiranju Koordinacionog tela koje bi se bavilo zajedničkim razvojem poljoprivredno-prehrambene i industrijske proizvodnje. Vučić je na konferenciji za novinare nakon zajedničke sednice rekao da bi to telo trebalo da čine ministri privrede, poljoprivrede, trgovine i drugih resora, i objasnio da će ono biti zaduženo za pripremu zajedničkog razvoja proizvodnje i prerade i poljoprivrednih i svih drugih proizvoda , kao i za pronalaženje mogućnosti zajedničkog izlaska na treća tržišta. Cilj  je postizanje komparativne prednosti u odnosu na neke druge zemlje, pri čemu će to telo imati veoma značajnu ulogu u podizanju proizvodnje, pre svega poljoprivredne, ali i industrijske, i na teritoriji Srbije, i na području RS.


Vučić je potvrdio i da bi za nekoliko meseci trebalo da bude operativno sprovedena mogućnost ukidanja rominga na teritoriji pet zemalja regiona. To se, kako je precizirao, odnosi na Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju. On je ukazao na to da nakon svih sporazuma koji budu potpisani, ostaje da se razgovara i sa operaterima, uz ocenu da je ukidanje rominga direktna korist i velika stvar za sve građane ovih zemalja. 

Premijer Srbije je ocenio da je do sada u mnogim oblastima postignut napredak, i istakao da je  razgovarano i o osiguranju, prekograničnom osiguravanju, kao i o svim infrastrukturnim projektima. Konstatovano je, kako je naveo, da sve što je dogovoreno u vezi mosta Bratunac–Ljubovija ide svojim tokom, a da bi morale da se pojačaju aktivnosti na pruzi Priboj–Rudo. Vučić je rekao da je pri kraju i rešavanje problema staničnih linija za linijske autobuse i u Srbiji, i u Srpskoj.

Dobili smo izveštaj kako i na koji način se novac građana Srbije troši u RS za dve škole, u Doboju i Šamcu, saopštio je premijer i dodao da se u Doboju uskoro završavaju radovi, a da se očekuje da će velika i moderna škola u Posavini, koja će nositi ime Srbija, biti potpuno izgrađena do maja sledeće godine. Prema njegovim rečima, tema razgovora je bio i projekat vezan za donji tok Drine, ali i drugi zajednički projekti.

Konstatovan je napredak u skoro svim oblastima, ali i uverenje da sve može da ide još brže i bolje, i da će tako i biti u narednom periodu, istakao je Vučić. On je iskazao zahvalnost ministrima iz RS što su došli u Beograd, i poželeo im da se osećaju kao kod svoje kuće.

Cvijanović je naglasila da je zadovoljna efektima zajedničke sednice dveju vlada, a posebno predvidljivošću rokova za realizaciju svih dogovorenih i započetih projekata. Ona je, uz zahvalost premijeru Vučiću i Vladi Srbije, rekla da su na sednici analizirani preduzeti projekti i da se sada tačno zna u kojem pravcu se ide. Reč je, kako je navela, pre svega o infrastrukturnim projektima, odnosno o izgradnji mosta Ljubovija–Bratunac, železničkoj pruzi Rudo, saradnji ministarstava saobraćaja, kao i o prenosu vlasništva kada je u pitanju pruga Šid.

Cvijanović je iznela uverenje da će rešenja biti doneta u kratkom roku, i dodala da je bilo reči i o nekoliko veoma važnih sporazuma u oblasti poljoprivrede, koji podrazumevaju čvrstu saradnju relevantnih institucija i subjekata. Srpska je, kako je saopštila, izrazila opredeljnost za zajednički projekat Podrinje, u koji se uklapaju svi predviđeni projekti, kao i izgradnja mosta Bratunac–Ljubovija, zatim projekat „Srednja Drina“ i izgradnja Andrićgrada.

Aleksandar Vučić i Željka Cvijanović su se pre početka zajedničke sednice dveju vlada sastali u Palati Srbija, a po njenom završetku potpisano je nekoliko sporazuma.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković potpisala je sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof. dr Stevom Mirjanićem sporazum o saradnji u oblasti integralnog upravljanja vodama donjeg toka reke Drine, kao i  protokol o stručno-tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, ruralnog razvoja, veterinarstva, šumarstva i vodoprivrede.

Check Also

Gujon sa studentima na proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Studentskom gradu

Od ranog jutra studenti iz Beograda obeležili su Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. …