Zakazana fudbalska utakmica Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Izvor: srbi.hr

U Beogradu je 26. aprila 2019. godine održan sastanak predstavnika Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije pred susret fudbalskih reprezentacija ove dve nacionalne manjine u Tavankutu.

Fudbalski savez Srbije bio je u četvrtak 25. aprila domaćin sastanka predstavnika Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije. Tema razgovora bila je organizacija predstojeće fudbalske utakmice između reprezentacije srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, koja će biti odigrana 15. juna u Tavankutu kod Subotice.

Predstavnike dve nacionalne manjine, srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji u ime Fudbalskog saveza Srbije ugostili su generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović i njegov zamenik Uroš Zeković.

Dogovoreno je da će utakmica dve manjinske reprezentacije biti podržana od strane oba saveza, odnosno Hrvatskog nogometnog saveza i Fudbalskog saveza Srbije, a njeni organizatori biće Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj, Zajedničko veće opština i Srpsko narodno veće sa jedne te Hrvatsko narodno veće i Udruženje fudbalske reprezentacije hrvatske manjine u Srbiji sa druge strane.

Najavljena utakmica biće iskorištena i za sastanak političkih predstavnika Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, a sve u cilju da pozitivna sportska atmosfera bude prilika da predstavnici obe manjine pošalju jasnu poruku da između dve države žele bolje, iskrenije i stabilnije odnose. Na taj način pokazaće da pripadnici obe manjine žele da budu istinski most saradnje i povezivanja Srbije i Hrvatske.

Do sastanka u Beogradu došlo je na inicijativu državnog sekretara za upravu i lokalnu samoupravu i kopredsedavajućeg Međuvladinog mešovitog odbora za pitanja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji Ivana Bošnjaka. Srbe iz Hrvatske predstavljali su predsednik Zajedničkog veća opština i potpredsednik Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj Srđan Jeremić i stručni saradnik za sport u ZVO-u Nikola Gagulić.

Hrvate iz Srbije predstavljali su poslanik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov, Petar Kuntić i Ivan Budimčević. Sastanku je ispred Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, ali i kao član Međuvladinog mešovitog odbora, prisustvovala i v.d. pomoćnika direktora ove uprave Nikolina Milatović Popović.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …