Zakon za obnovu po hitnom postupku

ažurirano

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 18. jula većinom glasova Zakon o otklanjanju posledica poplava u Srbiji, odnosno Leks specijalis. Zakon je stupio na snagu 22. jula, a prestaje da važi istekom jedne godine od ovog datuma. Njime se uređuje otklanjanje posledica poplava, odnosno aktiviranja klizišta na području pogođenom majskim poplavama.

poplave-srbija-pomoc_1

Zakonom je precizirano da područje pogođeno poplavama obuhvata poplavljene i klizištima ugrožene delove teritorije Srbije: grad Beograd i gradske opštine Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac, Grocka i Rakovica. Zakonom su obuhvaćeni gradovi Sremska Mitrovica, Šabac, Loznica, Valjevo, Čačak, Užice, Jagodina, Kruševac, Kraljevo, Kragujevac, Požarevac i Zaječar.

Zakonska rešenja se odnose i na opštine Bajina Bašta, Kosjerić, Požega, Ub, Osečina, Ljig, Lajkovac, Mionica, Bogatić, Vladimirci, Koceljeva, Mali Zvornik, Krupanj, Ljubovija, Gornji Milanovac, Lučani, Ražanj, Aleksinac, Doljevac, Petrovac na Mlavi, Smederevska Palanka, Velika Plana, Parćin, Ćuprija, Svilajnac, Despotovac, Rekovac, Varvarin, Trstenik, Šid, Knić i Rača.

U razlozima za donošenje zakona piše da je neodložno da se obezbedi normalizacija uslova života na poplavljenim i klizištima ugroženim delovima teritorije Srbije, da se osiguraju elementarni egzistencijalni uslovi porodicama i pojedincima čiji su stambeni objekti srušeni ili teško oštećeni i da se stvore uslovi za obnavljanje privredne i poljoprivredne delatnosti. Potrebno je i da se sanira šteta na infrastrukturnim objektima na poplavljenom području.

Bilo je neophodno posebnim zakonom osigurati pravni okvir za ubrzanje procedura od značaja za proces obnove, kao i fleksibilnije uslove za primenu onih sistemskih rešenja koja to omogućavaju, kako bi se ponovo uspostavio održiv način privređivanja i sanirale posledice poplava.

Istovremeno, donošenje posebnog zakona je i put i mehanizam za osiguranje transparentnosti u korišćenju donatorskih i drugih sredstava koja su obezbeđena za pomoć i obnovu poplavljenih područja, zaključuje se u obrazloženju za donošenje Leks specijalisa. Za sprovođenje ovog zakona potrebno je obezbediti dodatna sredstva u budžetu, a razlog za njegovo donošenje po hitnom postpupku leži u tome što je potrebno što pre pristupiti radu na obnovi poplavljenih područja i otklanjanju okolnosti koje mogu da prouzrokuju štetne posledice.

Nedonošenje zakona po hitnom postupku imalo bi štetne posledice po život i zdravlje ljudi na tim područjima i negativno bi uticale na rad svih relevantnih organa i organizacija, naveo je predlagač zakona, odnosno Vlada Srbije.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …