Zaštita kulture sećanja

izvor: Narodna skupština Republike Srbije

Odbor za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine, na inicijativu Ministarstva spoljnih poslova održao je Treću sednicu u ovom sazivu, a jedina tačka dnevnog reda bila je Zaštita kulture sećanja na srpske žrtve genocida i žrtve Holokausta.

Sednicu je otvorio predsednik Odbora Ivan Kostić, koji je istako da ta sednica predstavlja istorijski dan za Dom Narodne skupštine, jer će se govoriti o stradanjima Srba koji su tokom 20. veka bili predmet sistematskog uništenja, saopšteno je iz Narodne skupštine.

„Zadatak svih nadležnih institucija mora biti da u spoljnoj i unutrašnjoj politici promoviše strategiju prevencije genocida, kroz obrazovanje, medije i kulturne projekte, kao i kroz zakonske inicijative koje treba da budu pokrenute u Narodnoj skupštini“, naglasio je Kostić.

Prisutne je pozdravio potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić, rekavši da je neophodno da svi daju svoj doprinos u sprečavanju prekrajanja istorijskih činjenica o žrtvama Drugog svetskog rata, jer bi to, kako je istako, predstavljalo novi zločin. Arsić je pozdravio inicijativu da se zaštiti kultura sećanja na žrtve genocida i Holokausta.

U ime Vlade Srbije skupu se obratio Vladimir Božović, savetnik predsednika Vlade za regionalnu saradnju i odnose s evropskim zajednicama. Božović je naglasio da Vlada aktivno učestvuje u zaštiti kulture i sećanja na žrtve Holokausta i najavio otvaranje Državnog memorijalnog kompleksa, koji bi bio mesto na kome bi, prilikom poseta Srbiji, strani državnici polagali vence i odavali poštu svim žrtvama palim za slobodu otadzbine. On je tako istakao važnost usvajanja Predloga deklaracije o počinjenim zločinima u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Zamenik predsednika Odbora Miodrag Linta podržao je inicijativu Vlade za otvaranje Državnog memorijalnog kompleksa i istakao neophodnost popisa žrtava ratova tokom 20. veka.

U uvodnom obraćanju, generalni sekretar predsednika Srbije Nedeljko Tenjović rekao je da je predsednik Tomislav Nikolić svojom posetom Papi Franji u Vatikanu sprečio kanonizaciju Alojza Stepinca i da svi koji se bore protov zaborava žrtvi genocida i Holokausta imaju punu podršku predsednika.

Prisutnima su se obratili i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović i profesor Gidion Grajf, glavni istoričar Instituta za Holokaust „Šem Olam“ iz Izraela, a u nastavku sednice prikazan je film „Istina o Jasenovcu“.

Predsednik Odbora najavio je da će na jednoj od narednih sednica biti razmotrena pitanja koja se odnose na Deklaraciju o počinjenim zločinima u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima, uvođenje dana sećanja na stradanje Srba, uvođenje simbola koji će podsećati na stradanje Srba, i uspostavljanje Memorijalnog centra.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …