Zaštititi Srbe u Hrvatskoj

„Očekujem od države Hrvatske da spreči medijsku i svaku drugu hajku i zaštiti Srbe građane Hrvatske, koji su izloženi strahovitim pritiscima, što je kuliminiralo hapšenjem meštana Trpinja“, poručila je direktorka Kancelarije za dijsaporu i Srbe u regionu dr Slavka Drašković.

Ona je dodala da svako ko je vršio ratne zločine mora i treba da odgovara ali da hapšenje na način na koji je urađeno kao i napadi na predsednika SDSS Vojislava Stanimirovića i na dožupana Bogdana Rkmana, i slični, ne doprinose stabilizaciji odnosa u regionu.

Direktorka i savetnik u Kancelariji Simon Đuretić razgovarali su o teškom položaju Srba u Hrvatskoj sa predsednikom Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojkom Budimirom i direktorom dokumentacionog centra „Veritas“ Savom Štrbcem.

Oni su izrazili zabrinutost što se u Hrvatskoj, nakon ulaska u EU, raspiruje mržnja i diskriminatorski odnos prema Srbima, umesto normalizacije i primene standarda zaštite nacionalnih manjina koji važe u Uniji. Štrbac je istakao da, umesto da primeni Zakon o amnestiji i skine sa lista sve za koje ne postoje dokazi, Hrvatska daje prošireni spisak sa imenima 1.557 osoba optuženih za ratne zločine.

„Istovremeno, dvanaest osoba iz Trpinja kod Vukovara uhapšeno je na krajnje neprimeren način, a da čak nisu ni na pomenutom spisku. S fantomkama na glavama, pod punom ratnom opremom, specijalci su upadali u kuće i na njive. Takva spektakularna hapšenja zastrašuju preostale Srbe i šalju poruku izbeglicama da se ne vraćaju“, rekao je Savo Štrbac.

Budimir je u ime izbeglih i prognanih Srba zamolio vlast u Srbiji da osudi ponašanje Hrvatske i zaštiti preostale sunarodnike u susednoj državi, kako ne bi iznova bili primorani da krenu u izbeglištvo.

Check Also

Povezivanje institucija u kampanji zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i pomoćnica direktora …