Završen mesec srpske kulture

Izvor: RTS

Koncertom beogradskog kvarteta „Sensarstika”, održanom u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, završena je manifestacija „Mesec srpske kulture“ u Mađarskoj.

Foto: RTS
Foto: RTS

„Mesec srpske kulture“ u Mađarskoj završen je koncertom beogradskog kvarteta „Sensarstika“, održanom u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti. Na repertoaru su bile savremene obrade dela srpskih kompozitora klasične muzike.

Prisutne su pozdravili ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac i direktor Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj Milan Đurić, koji je u svojstvu organizatora sumirao učinke ovogodišnje manifestacije.

Ovogodišnji „Mesec srpske kulture“ okupio je proteklih nedelja mnoštvo umetnika različitih profila iz Srbije, Mađarske i još desetak evropskih zemalja. Od sredine septembra nizale su se pozorišne predstave, likovne i foto izložbe, pesničke večeri, književne promocije i programi duhovnog karaktera.

Jedna od najmasovnijih manifestacija bio je „Peštanski književni omnibus“, kada je svoje novije stvaralaštvo predstavilo dvadesetak srpskih pisaca iz više evropskih zemalja.

Treba spomenuti i dokumentarnu izložbu o Desanki Maksimović, gostujuću postavku Muzeja naivne umetnosti iz Jagodine, prezentaciju srpskog turizma u Budimpešti i predstavu „Seobe“, u izvođenju ansambla Kragujevačkog pozorišta.

Osim u Budimpešti, neke od kulturnih sadržaja ove manifestacije, videli su i stanovnici srpskih naselja u unutrašnjosti Mađarske.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …