Završen pozorišni festival srpske dijaspore

Izvor: Beta
Predstavama „Žanka“ i „Gorski vijenac“, završen je Otavski festival srpskih emigrantskih pozorišta (OFSET). Dramu „Žanka“ Miodraga Ilića o Žanki Stokić, jednoj od najvećih srpskih glumica 20. veka, izvelo je Srpsko pozorište „Mira Sremčević“ iz Čikaga, a „Gorski vijenac“, pripreman povodom 200. godišnjice NJegoševog rođenja, Srpsko pozorište Toronto.

thumb-502-228

„Žanku“ tumači Slavica Petrović koja je predstavu i režirala, a u „Gorskom vijencu“ u režiji Gojka Roglića nastupa i igračka grupa SKUD „Oplenac“.
OFSET je otvoren premijerom drame povodom stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata „Tamo daleko… u sedam prikaza“. Drama je autorsko, rediteljsko i glumačko delo Dimitrija Stanišića.
Filmski i pozorišni reditelj Vojin Vasović samostalmo je producirao predstavu „Mali princ“ Antoana de Sent-Egziperija, a sa ekipom Dobrovoljnog glumačkog društva „Polet“ komediju Mladena Popovića
„San poslednje Viljemove noći“ koja okuplja mnogobrojne Šeksipirove likove. OFSET je jedinstven netakmičarski pozorišni festival u srpskoj dijaspori u Severnoj Americi, ali i u celom svetu.
Održava se u prestonici Kanade, na sceni Univerziteta Karleton, od 2007. godine a organizuje ga Srpski teatar u Otavi.
Na Ofsetu je izvedeno 26 predstava. Posvećenost negovanju srpske i svetske pozorišne umetnosti, OFSET je pokazao i na prvom festivalu kada je izvedena Nušićeva „Gospođa ministarka“ i „Kamen za pod glavu“ Milice Novković, ali i „Kidaj od svoje žene“ („LJubavnik velikog stila“) Reja Kunija.
Tokom ovogodišnjeg OFSET-a, glumčkoj ekipi „Poleta“ uručen je prvi primerak foto-monografije „Srpsko pozorište u Otavi – 2003-1013“.
Monografija na 110 strana sadrži plakate, fotografije i druge vizuelne artefakte, kao i pisane činjenice iz desetogodišnje istorije Srpskog pozorišta u Otavi.
Priređivač je Nemanja Janjatović, a izdavač „AM“ iz Sremske Mitrovice.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …