Završena Letnja škola „Sveti Sava“

Centar za Srbe u rasejanju „Sveti Sava“ iz Beograda je devetnaesti put organizovao Letnju školu „Sveti Sava“ od 24. do 27. avgusta ove godine, za decu koja pohađaju škole srpskog jezika u Rumuniji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suorganizator je Savez Srba iz Rumunije, koga je predvodila Zlatiborka Markov, zajedno sa profesorkom Radmilom Kunčer, direktorkom Letnje škole. Učenici iz Rumunije su u pratnji svojih profsora, imali priliku da obiđu značajne znamenitosti i kulturne institucije Beograda i da se bar na kratko informišu o srpskoj kulturi i istoriji. U okviru svog boravka, obišli su „bogradsko more“ – Adu Ciganliju, Sabornu crkvu, Srpsku akademiju nauka i umetnosti, Narodnu Skupštinu Republike Srbije, gde ih je primio član Odbora za dijasporu Aleksandar Čotrić, Dvorac Karađorđevića, Hram Svetog Save, šetajući Terazijama i Knez Mihajlovom ulicom.

U Domu učenika „Jelica Milovanović“, u Krunskoj ulici u Beogradu, organizovano je i festivalsko veče pod nazivom „… I mi smo ove gore list“. Gosti festivala bili su glumica Eva Ras i književnici Manojle Gavrilović i Svetlana Matić. Svetlana Matić, poetesa iz Beča, je učenicima iz Rumunije predstavila svoju knjigu „Igra“. Najviše aplauza su izazvale pesme „Srbija je moja zemlja“ i „Pesma Beogradu“. Ovom prilikom je svim polaznicima Letnje škole poklonila svoju zbirku poezije, pohvalila njihovo poznavanje srpskog jezika i pozvala ih da govore u svakoj prilici na srpskom jeziku, da ga neguju i ne zaborave svoje korene i maticu Srbiju.

„Mi Srbi koji živimo rasuti po čitavom svetu imamo čime da se ponosimo. Vi koji stasavate van Srbije ste naša mladost, budućnost i ponos. Vi ste ambasadori Srbije. Da biste mogli ovu misiju da vršite, nije dovoljno da Srbiju samo volite, već morate dobro poznavati srpsku istoriju, jezik i našu kulturu. Letnja škola „Sveti Sava“ je najbolji put u ostvarenju ovog plemenitog i važnog cilja“, poručila je Matićeva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Održano je i takmičenje u govorništvu na temu „Otadzbina“, na kome su, po mišljenju tročlanog žirija, nagrade u knjigama osvojili polaznici Letnje škole: Aleksandra Petrović, prvo mesto, Dejan Despotović, drugo mesto i Neda Karaklajić, treće mesto. Ovo je bila jedinstvena prilika da deca iz Rumunije pokažu svoju kreativnost, da budu zapaženi i vrednovani. Na kraju festivalske večeri, organizovano je zajedničko fotografisanje, potpisivanje knjiga i druženje.

Check Also

Gujon na Spasovdan sa Srbima u Rumuniji

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon u dvodnevoj je …