Završna priredba Srpske dopunske škole ,,Sveti Sava“ u Italiji

U pozorištu „Super“ u Valdanju, Italija, 25. maja 2019. godine, održana je završna priredba Srpske dopunske škole ,,Sveti Sava“, uz sadržajan program đaka.

Program je započeo zajedničkom izvedbom himne „Bože pravde“. U prvom delu nastupila su dvadeset dva učenika učiteljice Ivane Marjanović sa nastavnih punktova Vićence, Tori di Kvartezola, Alontea i Skia, ponosno govoreći i pevajući o srpskom jeziku, ćirilici, azbuci pravoslavlja, recitujući „Krvavu bajku“ i stihove Miroslava Antića. Nakon toga su predstavili neke od svojih radova objavljenih u „Zborniku književnog stvaralaštva mladih Srbije i dijaspore“ Srpske kuće iz Požarevca. Uzori su im bili srpski pisci Dušan Radović, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Desanka Maksimović i mnogi drugi.

Drugi deo programa u kojem je nastupalo sedamdeset osmoro đaka učiteljice Jelene Jovanović,  otvorili su učenici-voditelji, Natalija i Ilija iz Arzinjana, govorivši o važnosti zajedničke svesti o očuvanju srpske crkve, škole i srpskog identiteta uopšte. Temom „ Detinjstvo“ predstavili su se mlađi učenici Valdanja, Basana del Grape i Arzinjana. Druga tema je bila škola u kojoj su vodeće uloge date maturantima. Vremeplovom se otputovalo u vreme Branislava Nušića, uživajući u gotovo profesionalnoj glumi đaka iz Vićence u adaptiranim odlomcima „Autobiografije“.  Zatim se kroz duhovite skečeve i kraće dramske tekstove u kojima su glumili učenici iz Basana, Arzinjana, Valdanja i Vićence, selilo u savremeno doba, gde se uvidelo šta rade dnevnik i ocene kada je škola prazna, zatim da i nastavnici imaju probleme koje rešavaju na nastavničkim većima.

Priredba je završena zajedničkim horskim pevanjem pesme,,Za milion godina“ svih učenika škole, simbolično pozivajući da drugarstvo koje su stekli u Srpskoj dopunskoj školi nikada ne prestane. Kiša balona u bojama srpske zastave koja se ovom prilikom prosula po učenicima, bila je vrhunac radosti mališana i publike.

Nakon programa, učiteljice su svečano uručile svedočanstva osmacima i zahvalnice parohijskom svešteniku Daliboru Đukiću, predstavnicima udruženja i savetima roditelja. Predsednik Saveza Srba u Italiji, Dušan Aleksić, uručio je poklon đaka učiteljici Ivani Marjanović, kojoj je ovo završna godina rada u Srpskoj dopunskoj školi u Italiji.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …