Zlatne značke za nesebičan rad

Priznanje „Zlatna značka“ za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture, koju dodeljuju Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, pod pokriviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, uručeno je danas ovogodišnjim laureatima na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

dodela znacki

Među ovogodišnjim dobitnicima „Zlatne značke“ su – Milica Bakrač, pesnikinja iz Nikšića, Dušan Vidaković, vlasnik i glavni i odgovorni urednik „Frankfurtskih vesti“ iz Nemačke, Majkl Đorđević iz Sjedinjenih Američkih Država, osnivač Fondacije Zadužbina Studenica, Zorica Zec, kulturni poslenik iz Beograda, Dragan Jakovljević, književnik i urednik „Srpskih novina“ iz Budimpešte, Ljubomir Saramandić, kustos Srpske kuće na Krfu i drugi.

znacka

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu dr Slavka Drašković prisetila se da je i ona pre nekoliko godina dobila ovo priznanje i da nije ni mislila o tome da će ih i uručivati.

„Ovo je jedna od važnih i tradicionalnih nagrada koja se dodeljuje skoro 40 godina, a Kancelarija učestvuje od 2005. godine“, istakla je ona, dodavši da je skoro 200 dobitnika ovog priznanja bilo iz dijaspore.

Ona je takođe naglasila da je od ovogodišnja 54 dobitnika 16 iz dijaspore.

„Dijaspora je uvek povezana sa svojom zemljom“, istakla je Drašković, pitajući se ko je bolji ambasador naše kulture u svetu nego dijaspora.

znacka`

Generalni sekretar KPZ Srbije Živorad Ajdačić podsetio je prisutne da je KPZ nastala 2000. godine, ali da je izgubila svojstvo nacionalne institucije.

„Međutim prošle godine ova nepravda je ispravljena i dobila je statut kulturne ustanove od nacionalnog značaja“, naglasio je on.

„Spisak ovogodišnjih dobitnika je plejada kulturnih stvaralaca, a nekih se od njih niko nije setio. Uvek ćemo voditi računa da oni iz malih sredina kojih se niko nije setio mi nagradimo“, istakao je on.

dodela znacki1

Pomoćnik direktora Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Rastko Janković rekao je da je žiri, koji je radio u sastavu književnici Milovan Vitezović i Marija Bišop i on kao predsednik, sve odluke doneo jednoglasno.

Nagrada se sastoji od pozlaćene značke i povelje (grafičkog lista).

Spisak svih 54 dobitnika možete pogledati ovde.

Check Also

Za osnivanje novih škola i odeljenja dopunske nastave srpskog jezika u dijaspori izdvojeno 20.000.000 dinara

Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu donelo je …