„Zlatni Orfej“ odlazi u Budimpeštu

U Frankfurtu održani 19. Majski susreti pisaca dijaspore. Odazvalo se nekoliko desetina književnika, uglavnom pesnika, iz gotovo cele Nemačke i okolnih zemalja.

U najvećem gradu nemačke pokrajine Hesen, na obali Majne, poslenici srpske pisane reči i kulture sastali su se po 19. put, na tradicionalnim Majskim susretima pisaca dijaspore. Pozivu Udruženja pisaca „Sedmica“, koje u Frankfurtu deluje kao ogranak Udruženja književnika Srbije, odazvalo se nekoliko desetina književnika, uglavnom pesnika, iz gotovo cele Nemačke i okolnih zemalja. Bila je to prilika da ljubiteljima ove vrste umetnosti predstave svoje najnovije stvaralaštvo.

Ljubiša Simić, predsednik Udruženja pisaca „Sedmica“ iz Frakfurta, kaže da su ideja i cilj Majskih susreta pisaca dijaspore očuvanje srpske pisane reči i maternjeg jezika, nacionalnog identiteta i kulture Srba na svim prostorima na kojima živi srpski narod i gde postoji srpska pisana reč.

– Ovogodišnji susreti ostaće zapamćeni po tome što pesnička nagrada „Zlatni Orfej“ već drugi put odlazi u Budimpeštu. Književnik i novinar Dragan Jakovljević, koji živi i stvara u tom gradu, prošle godine je na našem anonimnom konkursu pobedio sa pesmom „Trag“, a ove godine sa „Zrnom ludosti“ – kaže Simić.

U okviru Majske pesničke noći, centralnog programa ove manifestacije, nizali su se stihovi pesnika koji, iako hiljadama kilometara udaljeni od svoje matice, i dalje istrajno neguju našu pisanu reč.

Ruža Mijović-Šorić, pesnikinja iz Frankfurta, kaže da se Nemci zalažu za integraciju stranaca.

– Mislim da nijedan narod nije tako dobro integrisan u Nemačkoj kao mi Srbi, što se jezika i svega ostalog tiče. Prilagođavamo se uspešno, ali je naš cilj da se ne asimilujemo, da ostanemo ono što jesmo, da sačuvamo svoju ćirilicu, svoj jezik i kulturu.

Isto mišljenje ima i njen kolega Ljubiša Simić.

– Ako ne održavamo kontakt sa maticom, ne možemo očuvati jezik u meri u kojoj je potrebno. Jer, bez obzira na to koliko ga mi čuvali, jezik trpi razne promene pod uticajem sredine – smatra on.

Spisateljica Slavica Mastikosa iz Beograda, gošća Majskih susreta pisaca dijaspore, podseća na lep običaj koji je ustanovljen pre više godina:

– Naši susreti se uglavnom svode na oktobarske i majske skupove. Mi iz matice dolazimo u Frankfurt na Sajam knjiga, a dve nedelje kasnije pisci iz Nemačke i drugih delova dijaspore dolaze u Beograd, kada se kod nas održava Međunarodni sajam knjiga.

Na susretima pisaca dijaspore od prošle godine učestvuju i srpski umetnici iz Mađarske, okupljeni oko Udruženja „Krug“. Zahvaljujući saradnji te organizacije i Udruženja pisaca „Sedmica“ iz Nemačke, pesnici i slikari iz Budimpešte i Frakfurta, uveliko grade mostove dugoročne saradnje na širem umetničkom planu.

Istoga dana je u ovom gradu, u okviru Majskih susreta, otvorena samostalna izložba radova akademskog slikara iz Budimpešte Milana Đurića, u organizaciji Udruženja likovnih umetnika Frankfurta, a u konzulatu Srbije priređen je svečani prijem za učesnike ove umetničke manifestacije.

Inače, domaćini su se potrudili da, osim zvaničnih programa, za učesnike i goste obezbede i zanimljive propratne sadržaje. U pratnji članova Udruženja pisaca „Sedmica“, koje ovih dana obeležava 18 godina postojanja i aktivnog rada, obišli su istorijske znamenitosti i turističke zanimljivosti Frankfurta i Visbadena, poznatog mondenskog letovališta i glavnog grada nemačke pokrajine Hesen.

Check Also

Počele sa radom 4 nove dopunske škole srpskog jezika na Malti

U subotu i nedelju, 16. i 17. oktobra, održani su prvi časovi u okviru projekta …