Zlatokosa iz Borova u Pedagoškom muzeju

Izvor: Pedagoški muzej, Beograd

Jedna od manifestacija kojom se  obeležava 20 godina od osnivanja Dečjeg vrtića Zlatokosa iz Borova jeste i Izložba dečjih radova koja je otvorena u  galeriji Pedagoškog muzeja u Beogradu protekle nedelje. Izložbu je otvorio načelnik optine Borovo Zoran Bačanović, a goste je pozdravio Slobodan Vuksanović, direktor Pedagoškog muzeja.

Deca Zlatokose su izvela kraći zabavni program kojim su uveselila prisutne goste. Pored ostalih gostiju, podršku mališanima pružili su učenici Tehničke škole Zmaj- Novi Beograd, koji su bodrili svoje male drugare. Nakon pozdravne reči direktora Pedagoškog muzeja i otvaranja izložbe  deca su obišla i Stalnu postavku muzeja gde su saznali kako se razvijalo školstvo kroz vekove.

Prema rečima direktorke vrtića Zlatokosa,  Radmile Latas, deci je ovo putovanje bilo izuzetno zanimljivo. Devojčicama je bila upečatljiva balerina, no najači utisak je ostavio kukuruz na kome se klečalo. Takođe su im bile zanimljive i preparirane životinje, a  utiske su pretočili u svoje likovne radove. Primećeno je da deca s posebnom emocijom ističu vreme provedeno u Pedagoškom muzeju, što  domaćinima predstavlja izuzetno zadovoljstvo i  podsticaj za dalju saradnju.

Da su naši mališani duhoviti, saznali smo i kroz razne priče, pa je tako zanatlija koji pravi kolače – baka, mesto gde jelen živi je pivo (asocijacija na marku piva), a da pojedini dečaci plaču za mamom dok se ne ožene, a onda mama plače za njima.

Ovim zanimljivostima propraćećna je Izložba dečjih radova koja predstavlja pravu riznicu stvaralaštva naših mališana iz Borova.

Zanimljivo je da je Pedagoški muzej u međuvremenu svoju stalnu postavku proširio izložnom „Od pećine do računara“.  Obuhvaćeni su: slikovno pismo (hijeroglifi Egipta),  klinasto pismo (Sumer, Vavilon), fonetsko pismo (feničanski i grčki alfabet), latinica (Rim), glagoljica Ćirila i Metodija, staroslovenska ćirilica Klimenta i Nauma, ćirilica Vuka Karadzića, podloge, materijali i sredstva za pisanje.

Pomoću rešavanja zagonetki, rebusa, pitalica i otkrivanja pojmova koji su prilagođeni deci osnovnoškolskog uzrasta, učesnici radionice, jedne vrste escape room-a kao kroz vremeplov, savladavaju etape vremenskog putovanja, po državama i narodima u kojima su ta pisma bila karakteristična, uz upoznavanje sa njihovim nastankom, razvojem, korišćenjem, osobenostima i trajanjem, ističe autorka dopune stalne postavke Aleksandra Milovanović,  kustos, pomoćnik direktora Pedagoškog muzeja.

Posebna pažnja je posvećena ćirilici i njenoj današnjoj upotrebi u informacionim  tehnologijama (kompjuter, mobilni telefon, tablet, internet) i kako se ona može uspešno koristiti ravnopravno sa latinicom koja dominira u svetu kompjutera.

Više o ovom događaju možete pogledati OVDE.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …