Znamenita srpkinja u Beču

Izvor: Frankfurtske vesti

U okviru programa „Pisci iz srpskog rasejanja“ u Udruženju književnika Srbije predstavljeno je stvaralaštvo Svetlane Matić, književnice i prosvetne radnice iz Beča.

Svetlana je primljena u Udruženje književnika Srbije krajem 2012. godine što je bio i jedan od razloga organizovanja ovog književnog susreta.

Autorkin dosadašnji rad su u prepunoj sali Udruženja književnika u Beogradu govorili poznati beogradski aforističar Aleksandar Čotrić, dečji pisac Branko Stevanović i Miljurko Vukadinović.

[blockquote_left]Najavljena nova knjiga

Recitovanjem pesme “ Srbija je moja zemlja“, Svetlana Matić je najavila objavljivanje svoje nove knjige poezije „Igra“ koja treba da izađe iz štampe narednog meseca i za koju je recenziju napisao Dobrica Erić.

Književnom susretu sa Svetlanom Matić prisustvovali su predstavnici brojnih kulturnih i prosvetnih institucija kao i pisci Jasminka Petrović, Milko Grbović i Radomir Mićunović.[/blockquote_left] Čotrić je predstavljajući dosadašnji rad Svetlane Matić koja predaje u osnovnim bečkim školama bosanski, hrvatski i srpski jezik, rekao da njen rad prevazilazi okvire pukog profesionalnog angažovanja i da je iz tog razloga dobitnica mnogobrojnih nagrada.

„Već sada je učinila toliko da će se njena biografija sigurno naći u dopunjenom izdanju knjige „Znameniti Srbi u Beču“, rekao je Čotrić.

Govoreći o autorkinoj knjizi „Dečji biseri“ Čotrić je rekao da se kroz nju može videti posmatranje na koji način đaci upoznaju stvari, pojmove, ljude i kako formiraju svoje stavove, definicije i opise.

„Autorka je morala da uloži dodatni rad zbog brojnih specifičnosti integrisane nastave u austrijskim osnovnim školama, pošto nastavu na maternjem jezik pohađaju učenici više nacija, različitih država, više narečja koriste, koji su multilingvalni, bilingvalni ili nedovoljno poznaju maternji odnosno nemački jezik i potiču iz veoma različitih porodica po kulturnom, obrazovnom, socijalnom i ekonomskom statusu“, istakao je Čotrić.

Branko Stevanović je govorio o autorkinom bukvaru „Naš jezik “ i „Nastavnim listovima za nastavu na maternjem jeziku“.

– To što profesor Svetlana Matiću Austriji radi na očuvanju srpskog jezika, pisma, kulture i identiteta, treba da radi zemlja Srbija, s obzirom na to da u Beču još nema srpskih dopunskih škola -kazao je Stevanović.

Svetlana Matić se zahvalila Mirjani Bulatović sekretaru Udruženja književnika Srbije na organizaciji ovog književnog susreta i umesto prigodnog koktela koji je uobičajen za ovakve prilike, uručila donaciju UKS.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …