srlaten

Легенде о јунаштву српских ратникa живе

 Извор: Танјуг

Српско војничко гробље у Солуну, на Зејтинлику свакога дана посети више људи него војничка гробља Француза, Енглеза и Италијана, која се налазе у непосредној близини, током целе године.

zejtinlikЛегенду о храбрости, пожртвованости и јунаштву српских војника током Првог светског рата и данас са несмањеним жаром неуморно приповреда старина, осамдесетосмогодишњи Ђорђе Михаиловић, који последњих 55 година брине о овом монументалном споменику и сенима српских јунака.

Михаиловић од прошле године има и помоћника, четрдесетседмогодишњег Предрага Недељковића, рођеног у Краљеву, који последњих година живи у Грчкој, а уједно је и потомак Солунца, што је био и услов уз познавање грчког језика да може једног дана наследити славног деда Ђорђа.

Погрбљен и наслоњен на штап, деда Ђорђе и данас не престаје да проноси славу српских јунака. Иако једва стоји на ногама и даље подигнуте главе и ведра чела неретко са сузама у очима, приповеда о херојима који су своје животе дали за мајку Србију и заувек постали део легенде о ратницима, који нису устукнули пред далеко надмоћнијим непријатељем како би сачували своју отаџбину од завојевача.

„Трећа сам генерација чувара војничког гробља у Солуну. Пре мене, тај посао је радио мој деда Саво, који је био први чувар гробља, а био је и добровољац. Након њега тај посао је наставио да ради мој отац Ђуро и након њега ја, већ 55 година. Та традиција се преноси са генерације на генерацију на мушког потомка, међутим, ја имам ћерку, али и она је родила ћерке, а не сина, а овај посао мора да ради мушкарац, тако да сам добио наследника Предрага који је добар и сигуран сам да ће се добро бринути након мене“, прича за Танјуг деда Ђорђе.

Предраг каже да је огромна част наследити величину попут деда Ђорђа.

đorđe mihailović„Невероватна је част што сам баш ја добио ту дужност. Колико је велики број посетилаца сведочи и податак да само у току једног дана, Српско војничко гробље посети више посетилаца него енглеско, француско и италијанско војничко гробље за годину дана. Само данас смо имали 12 аутобуса са посетиоцима и долази их још до краја дана“, каже Предраг и додаје да и данас, након толико година свакога дана од деда Ђорђа чује по неку причу за коју није знао.

На Зејтинлику је сахрањено више од 8.000 српских јунака. По причи деда Ђорђа, једино су српски јунаци преживели голготу, јер ниједан енглески, француски или други ратник није умро од глади, док је хиљаде српских ратника умрло од изгладнелости и исцрпљености.

Због огромних заслуга за Србију, деда Ђорђе је прошле године указом председника Србије Томислава Николића одликован оредном.

Гробље је посетила и група од преко 350 занатлија и привредника из Јагодине који су у организацији градске управе посетили ову свету српску земљу. Међу њима је било пуно потомака солунских ратника из легендарне Моравске дивизије који никада нису посетили гробље и поклонили се сенима својих предака.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …