srlaten

Летња школа српског језика и културе у Македонији

Извор: КУД ,,Бранко Чајка“

Удружење Срба и Македонаца КУД ,,Бранко Чајка“ из Тетова, у току последње недеље летњег распуста, од 27.августа до 1. септембра 2018. године, било је организатор и домаћин „Летње школе српског језика и културе“. Настава се одвијала у хотелу „Арена“ на Поповој Шапки, на надморској висини од 1.780 метара на Шар планини.

Циљ ове летње школе је чување, употреба и неговање српског језика и ћириличког писма, очување културног и језичког идентитета Срба, представљање српске културе и уметности као и допринос побољшњу слике Србије и српског народа у Републици Македонији.

У реализацији програмских активности учествовало је 24 ученика од 5. до 9. разреда основних школа из Тетова, Вратнице, Скопља и Сандева који немају могућност да упознају матерњи српски језик и културу својих предака. То су ученици који припадају српској заједници и деца из мешовитих бракова. У Македонији постоје три школе где се настава изводи на српском језику. То су основне школе у пограничном делу између Македоније и Србије (Табановце и Старо Нагоричане) и на Скопској Црној Гори у селу Кучевиште.

Настава је имала свој едукативни, рекреативни и забавни део. У едукативном делу деца су имала наставу српског језика а упоредо  говорне и писмене вежбе где су деца  научила основна граматичка и правописна правила.  Током наставе деца су упознала славна имена српске књижевности, значајне историјске личности и догађаје, познате споменике културе као и велика имена српске уметности.

У рекреативном делу, деца су поред осталих активности имала задатак да науче српско коло „Моравац“ а вече је било одређено за забаву и припреме за завршну приредбу.

За наставу су били задужени професори који су такође српског порекла али живе у Македонији: Нена Ристић Костовска, за српски језик и књижевност, Стојан Арсић за историју, Живојин Трајановић, историчар уметности и Соња Трјковић Андонов, музиколог. За рекреацију и забаву биле су ангажоване Снежана Ефковска, кореограф Удружења и наставница Зорица Силјановска док се за здравље ученика бринула доктор Љубинка Дамјановић.

Послењег дана школе организована је завршна приредба. Родитељима, наставницима и осталим присутним гостима, ученици су се представили рецитацијама, драматизацијом, једном балетском тачком на музику из балета „Охридска легенда“ Стевана Христића.  Стојан Арсић, професор историје и песник за децу и одрасле, узео је учешће у рецитацији. Приредба се завршила српским колом  „Моравац“ које су сва деца на часовима научила. Коло су свирали Мирослав Јовановски, на кларинету, члан Удружења и Зоран Кајевић на хармоници, из Сандева.

Школски дневник  је испуњен петицама. Ђаци су на крају добили заслужене захвалнице. Соња Трајковић Андонов, председник Удружења Срба и Македонаца КУД „Бранко Чајка“ из Тетова, захвалила се свима који су учествовали и дали свој несебични допринос у реализацији програмских активности  и „звонцетом“ најавила крај школске „недеље“. Свим ђацима је пожелела пуно здравља и успеха у новој школској години, речима „да се кроз игру друже и осмехом детињство продуже“.

„Летња школа српског језика и културе“ је пројекат суфинансиран средствима Министарства спољних послова Републике Србије, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону а уз подршку Амбасаде Републике Србије у Републици Македонији.

Check Also

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу …