srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Летња школа „Свети Сава“

Центар за Србе у расејању „Свети Сава“ из Београда на конкурсу Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Министарства спољних послова добило је средства да ове године оствари пројекат Летње школе „Свети Сава“- школе српског језика и културе за децу из дијаспоре  и Србије у периоду од 04. до 13. јула 2015. и прославу јубилеја – 20 година постојања и рада Летње школе „Свети Сава“.

plakat-letnja-skola-2015

Летња школа „Свети Сава“ је организован креативан боравак у отаџбини деце и младих Срба из расејања и Србије. У програму прославе  јубилеја, поред школе, планиран је викенд у Азањи  -26. и 27. септембар 2015. када ће се окупити досадашњи полазници школе и објављивање Монографије – две деценије Летње школе „Свети Сава“.

То је школа српског језика, књижевности и културе. Основана је 1995. године и представљала је прву школу овакве врсте тада у Југославији. До сада је имала више од 2000 полазника из многих земаља света: из Аустрије, Албаније, Немачке, Италије, Канаде, Мађарске, Румуније, Словеније, Македоније, Хрватске, Велике Британије, Швајцарске и Шведске.

Школу организује је и води професор Радмила Кунчер у оквиру Центра за Србе у расејању „Свети Сава“ из Београда. Модел школе се састоји у томе да се пре подне одржавају часови, а после подне радионице, спортске активности и сусрети са знаменитим личностима српске културе.

Млади и стручни наставници воде мање групе ученика и са њима разговарају. На часовима деца се не оцењују, не проверава им се знање, већ се подстиче радозналост и развија љубав према српском језику. Организује се излети на Авалу и обилазак многих споменика културе. Програм је уоквирен двема приредбама: приредбом добродошлице и завршном свечаношћу.

Главни циљ Летње школе „Свети Сава“ је да деци и младима из дијаспоре омогући да у центрима српске духовности уче српски језик и ћирилицу, упознају обичаје и културу свога народа на његовим изворима, а деци из Србије да размене искутства са вршњацима из других крајева света и упознају вредности различитих култура.

До сада Летња школа „Свети Сава“ остваривана је у Азањи, Кусатку, Селевцу, затим у Свилајнцу, у Петровцу на Млави, а од 2012. године у Београду у Дому ученика „Јелица Миловановић“, Крунска бр. 8. Овог лета полазници Школе долазе из  Албаније, Енглеске, Италије и Србије.

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …