srlaten

Личности српске дијаспоре Канаде

извор: Ми магазин, Торонто

Верослав Вик Ђурђевић из Барлингтона и Ирена Барбуловић Нађ из Торонта су личности српске дијаспоре Канаде за 2016. године по избору Ми магазина из Канаде.

biografijalogo

Верослав Ђурђевић је најзаслужнији што је прометна улица у Хамилтону добила име Булевар Николе Тесле. Десетак великих знакова са именом Тесле на једном од  најпрометнијих ауто путева у јужном Онтарију, сада дневно види преко 250 хиљада људи. Ђурђевић је пре неколико година основао непрофитну организацију Nikola Tesla Educational Corporation, која се бави очувањем имена, лика и дела Николе Тесла. Организација је почетком године покренула акцију сакупљања новца , пошто је претходно Ђурђевић издејствовао од градских власти да се део улице Бурлингтон која излази на Queen Elisabeth Highway преименује у Nikola Tesla Boulevard. Ова организација је најавила оснивање стипендије “Никола Тесла” у висини од 10 хиљада долара.

др Ирена Барбуловић-Нађ је на челу тима који развија производ за једноставно дијагностицирање заразних болести и рака . др Ирена Барбуловић Нађ има преко 12 година истраживачког искуства у раду са микрофлуидима које обухватају и њен рад на факултету и у сопственој компанији.

Ирена је рођена и одрасла у Београду, где је дипломирала на Машинском факултету Универзитета у Београду. Наставила је школовање у Канади, где је и докторирала на Универзитету у Торонту у Институту за биоматеријале. За докторски рад је добила и националну награду за иновације. Њену компанију Kapleks недавно је купила фирма Miroculus из Сан Франциска и Ирена је сада вођа канадског тима ове компаније.

“Уређај који правимо и који ће бити на тржишту за две године, омогућиће докторима да на лицу места у ординацији ураде анализу крви за неке једноставне болести, типа прехладе или грипа, до неких комплекснијих обољења, па и самог рака”, каже Ирена Барбуловић.

На свечаном обележавању пете годишњице “Биографије дијаспоре” у Papermill театру у Торонту, поред Ирене Барбуловић Нађ и Верослава Ђурђевића представљени су и позоршни редитељ Александар Лукач, са пројектима увођења друштвених мрежа и интернет комуникација у позоришне представе, те најбољи продавци Ниссан аутомобила у Канади Дејан Спасојевић и Немања Штуловић, као и изуетна певачица Кристина Бијелић. Посетиоци овог програма могли су да се упознају и са животним путем Драгана Марковића,  некадашњег београдског новинара који је у Канади постао бизнисмен и највећи проивођач џинџербред кућица на свету. У музучком програму су се поред Кристине Бијелић, представили и Јана Теовановић и Ненад Богдановић.

“Биографија дијаспоре” је за пет година представила преко 120 успешних и интересантних људи нашег порекла. “Биографија дијаспоре” показује да у нашој заједници постоје људи који могу да покажу изузетан културни, уметнички, научни садржај и да наш културни живот не мора да зависи само од преовлађујућег културног “модела тезге” који нам се стално нуди, каже организатор “Биографије дијаспоре” и уредник Ми магазина Ненад Станковић и додаје “давање имена  Тесле улици која излази на најпрометнији аутопут или производња апарата за “лично” дијагностиковање рака и других болести, достигнућа су која далеко превазилазе успехе етничке заједнице, каже Станковић. Станковић најављује да би “репрезентација” наших успешних и занимљивих људи из света већ наредних година могла бити представљена и у Србији.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …