srlaten

Ликовна колонија у Паризу

Деца, чланови Арт Студиа „Мали Монмартр“ из Београда, од 2. до 6. априла 2014. боравила су у Паризу, где су, заједно са српском децом која живе у Француској, учествовала у ликовној колонији на Монмартру. Пројекат „Ликовна колонија и изложба у Паризу за децу из Србије и српску децу из Француске“ рађен је у сарадњи са Владом Републике Србије, а подржала га је и суфинансирала Канцеларија Владе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Повод за реализацију пројекта је обнова братимљења Скадарлије и Монмартра, а циљ је упознавање деце из Србије са децом из дијаспоре, кроз заједнички кретивни рад.

likovna kolonija

Током петодневне посете Паризу, сем сликања на чувеном париском Монмартру, деца из Београда су обишла и неколико најзначајнијих музеја. У петак, 4. априла, на Монмартру, у ресторану „Ла Бон Франкет“ децу је дочекао Милован Ћировски, координатор за организовање културних активности у Културном центру Србије и Зан Марк Тарит, почасни председник Монмартра, професор на Сорбони. Деца су посетила музеј Монмартра, где су, поред сталне поставке, обишла изложбу о Пикасовом животу, затим су били у Реноаровом атељеу и видели винограде Монмартра.

Исте вечери, на свечаном пријему у Културном центру Србије, нашу децу дочекали су Милисав Алексић, представник српске дијаспоре у европском парламенту, Славица Петровић, директорка Културног центра Србије, Петар Гојковић, председник Одбора за културу Скупштине дијаспоре, Милован Ћировски, координатор за организовање културних активности, Филип Миразовић, ликовни уметник и родитељи и деца српског порекла која живе у Паризу.

likovna kolonija1

У суботу, 5. априла, у преподневним часовима, деца из Париза и из Београда заједно су сликала на платоу испред базилике Светог Срца и на другим трговима Монмартра. После заједничког ручка, посетио их је Рајко Ристић, амбасадор Србије у Француској, представници Културног центра Србије у Паризу и делегација „Скупштине“ Монмартра, међу којима су актуелни председник Алан Кокар и почасни председник Зан Марк Тарит, као и неколико „министара“. На пријему су наступали „Мали добошари Монмартра“ који увеличавају сваки важан догађај у париској боемској четврти.

Ликовни радови настали у колонији биће представљени на изложби у Скадарлији у септембру ове године, када се очекује узвратна посета делегације Монмартра Скадарлији.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …