srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Линта: Хрватска не спроводи своје обавезе према српској мањини

Линта: Хрватска не спроводи своје обавезе према српској мањини

Извор: РТС

Председник Коалиције удружења избеглица и посланик у Скупштини Србије Миодраг Линта оценио је да хрватски званичници критикују председника Србије због односа према мањинама, а да истовремено не спроводе законске обавезе према Србима у Хрватској.

izbeglice iz hrvatskeЛинта је у изјави за јавност навео да је изненађен одлуком хрватског премијера Зорана Милановића да критикује Томислава Николића због донације ћириличних уџбеника деци која уче буњевачки говор.

„Хрватски премијер игнорише чињеницу да су Буњевци призната национална мањина у Србији којој се јемчи равноправност пред законом и једнака законска заштита, као и да је Буњевачки национални савет прихватио те уџбенике“, навео је Линта.

Он је додао да се у критици Николића хрватски премијер позива на чињеницу да се борио за равноправност писама у Хрватској, али да није навео да су учинци те борбе „поразни“.

Линта је додао да су хрватске власти обавезне да у срединама где Срби чине више од трећине становника уведу као службене српски језик и ћирилично писмо.

„Нажалост, влада Зорана Милановића није увела чврсто обећану двојезичност у већини локалних самоуправа где Срби чине више од једне трећине становништва што значи да није реализовала уставни закон о правима националних мањина из 2002. године и Закон о употреби језика и писма националних мањина којима је то регулисано“, оценио је Линта.

И Николић је јуче одбацио критике из Србије и навео да је поклонио уџбенике којима је аутора одредио Национални савет Буњеваца и који су добили дозволе просветних власти Србије.

Check Also

„Млади у опери“ у Ријеци, Моравицама и Плашком

Концерт „Млади у опери“ и пројекција филма „Народно позориште у 10 чинова – епизода Пролог“ …