srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Љубав према отаџбини

Љубав према отаџбини

Посетиоци Сајма књига имали су прилику да на штанду Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова присуствују трибини Српски војник: Љубав према Отаџбини – пројекат Албум сећања на наше претке из Првог светског рата и погледају изложбу Мале приче из Великог рата. О пројекту Албум сећања на наше претке оз Првог светског рата говорили су: пуковник Стевица Карапанџин директор Медија центра „Одбрана“, проф. др сци. мед. Зоран Ј. Војић, психијатар, Мирослав Јаћимовић, историчар Архива Војводине и Александар Василић, аутор и руководилац пројекта.

veliki rat sajam

„Пројекат се ради срцем, волонтерски, уз помоћ поносних потомака бораца Великог рата, који су слањем фотографија оживели сећање на своје претке – учеснике Великог рата. После сто година од почетка Првог светског рата имамо његов лик, његово име и презиме, знамо његову судбину, нажалост и трагедију.

Ујединили смо Србе кроз овај Јавни позив – ма где се они налазили – у Аустралији, Америци, Европи, па и са Новог Зеланда, и на једном месту у Галерији пројекта учинили видљивим појединца – борца, који више није само незнанац у маси“, рекао је Александар Василић.

Пуковник Стевица С. Карапанџин своје излагање употпунио је стиховима Војислава Илића Млађег:

„Пред дверим отаџбинским, у победном своме ходу,
изгинуше исполитски за јединство и слободу.
Њина дела памтиће се до последњих, судњих дана.
Слава јату бесмртника, мир пепелу великана!

Песма каже „А најбољих нема“, и заиста, најбољи су пали. Ми, православни хришћани, немамо право на песимизам, већ напротив, знамо веома добро да се крвљу мученичком земља обнавља. Свако од нас, баш као што су имали наши преци, има могућност на два избора: први – ништавило, безнађе, лаж, искакање из сопственог кода; други – духовна и морална обнова, при чему треба да знамо да нас ти наши преци гледају.“

veliki rat sajam1

Историчар Мирослав Јаћимовић рекао је да је српски добровољац дао јак мотивациони елемент, те је у српским јединицама доминирао јак патриотизам, родољубље, борба за истину, правду и слободу.

Психијатар Зоран Ј. Војић оценио је да су Срби успели да превладају све недаће и потешкоће, и искушења у Великом рату.

„Они су победили, јер су са њима били правда и наш господ бог – наш створитељ. Наш створитељ, помогао је нашем правдољубивом, храбром, намученом и напаћеном народу да победи у Великом рату. Српски ратници били су ратници, официри, добровољци, деца, жене и старци – био је то цео наш храбри и племенити српски народ.“

Трибину је закључио Александар Василић, захваливши се тиму који реализује овај посао, као и Српској православној цркви, Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Медија центру Одбрана, Министарству културе и информисања на препознавању значаја Албума сећања, као и свима осталима који су несебично помогли да овај пројекат оствари изванредне резултате за понос.

Check Also

Свесрпски дечји сабор – пријатељства која трају

Дечји културни центар Београд, у недељу 24. маја, на Дан словенске писмености – Дан Светих …