srlaten

Љубиша Симић одушевио бечке основце

Песник Љубиша Симић из Франкфурта је 16. јуна 2014. године био гост основне школе у другом бечком округу „Ernst-Melchior-Gasse“, где деца са простора бивше Југославије изучавају босански, хрватски и српски језик. Љубиша Симић je објавио неколико књига поезије за децу и ово је била изузетна прилика да се по први пут сретне са бечким основцима истиче професорка Светлана Матиће која је организовала ову посету.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Обрађивала сам песме Љубише Симића на часовима матерњег језика скоро два месеца, покушавајући да их упознам са књижевним стваралаштвом аутора. Морам да признам да су реакције деце биле одличне. Они су песмице доживљавали као нешто што је њима блиско, с обзиром да Симић има једноставан и савремен стил писања, прилагођен дечјим размишљањима и способностима, а свака песма има у себи и васпитну компоненту. Његово књижевно дело подсећа на опус Јована Јовановића Змаја, који је поред врсног писања био и један од изузетних педагога. Ученици су у школи направили и један пано који је препун различитих радова и илустрација, инспирисани књижевним делом Љубише Симића“, рекла је професорка Матић.

„Дружење са бечким основцима било је за мене право откриће, имајући у виду чињеницу колико их је њихова учитељица припремила на мој долазак. Они су изражајно рецитовали и читали течно песмице, на моје велико изненађење. Међу њима има изузетних говорника, будућих писаца и ликовних уметника“, изјавио је Симић након дружења са децом.

Љубиша Симић је читао деци своје песме, а њима су се посебно допале: „Успаванка“, „Маче наопаче“, „Ђачко доба“, „Храбри зеко“, и „Жабљи цар“. Ученици су песнику постављали различита питања, попут: „Како сте и када почели да пишете?“, „Која је Ваша прва песма?“, Колико имате година?“, Где се праве најбољи ћевапи?“ „Да ли сте били у Вршцу?“…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Одговарајући на питања Симић је нагласио да је школу, коју је он као дечак похађао, посетила својевремено Мира Алечковић. Та посета је на њега као дечака изузетно позитивно деловала и зато је већ тада одлучио да ће постати песник. Песме је почео да пише у шестом разреду основне школе, а прва песмица коју је написао је „Маче наопаче“. Истакао је да не постоји школа за песнике и да треба имати таленат, али је неопходно добро познавати свој матерњи језик и граматику. По њему, најукуснији ћевапи се праве у Лесковцу. Иако је обишао многе крајеве бивше Југославије, Вршац још увек није посетио.

Ученици су песнику у знак сећања поклонили своје цртеже и записе, а он је њима узвратио потписивањем књига. Уследило је заједничко фотографисање за успомену, а ученици су пожелели да им песник поново дође у госте са неком новом књигом поезије за децу.

 

Check Also

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу …