srlaten

Ломпар гост бечке „Просвјете“

У организацији одбора „Просвјете“ у Аустрији, у великој сали цркве Васкрсења Христовог у 2. бечком округу протеклог викенда је одржана је још једна трибина “ Духовни разговори“ на којој је гост био проф. др Мило Ломпар, историчар књижевности, филозоф, професор и председник Задужбине Милоша Црњанског.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAМеђу гостима је био и изасланик Владике Андреја, архијерејски заменик, отац Крстан Кнежевић, као и представник амбасаде Србије у Аустрији, саветник Срђан Јовановић. Скуп је поздравио отац Михајло Смиљанић испред цркве Васкрсења Христовог.

Професор Ломпар одржао је изузетно предавање у којем се одмерено и аналитички посветио судбини српске националне и културне егзистенције после распада Југославије, историјском и културном развоју нашег народа на Балкану, као и бројним узроцима и последицама тренутног положаја Срба у Европи.

Бројни гости су са великом пажњом пратили предавање, а највећи број питања након излагања односио се на положај Срба у расејању, однос са матицама, неговање културе сећања на страдање српског народа у ХХ веку, али и на Његоша, Црњанског, Андрића, улогу наше литературе у очувању „српског становишта“ и на потребу неговања српског језика у дијаспори.

Професор Ломпар је љубазно одговарао на питања, која су се највише бавила „духом самопорицања“, лаком и брзом асимилацијом Срба у дијаспори и потребом за супротстављањем таквим процесима.

Председник Просвјете, проф.Срђан Мијалковић, који је водио програм и био модератор дискусије, подсетио је на бројне пројекте и активности Просвјете у Аустрији, „које примером и делом управо активно третирају теме о којима се овде говорило и показују да се добро организовани и промишљени програми могу квалитетно спровести и допринети очувању нашег националног идентитета.“ како је рекао.

Присутни су се подсетили и на успешне пројекте Друштва , на Парк Дијане Будисављевић, Изложбу и јавни час о Јасеновцу, Српске новогодишње концерте, али и бројне трибине и културне догађаје, па и Просвјетину школу српског језика , која улази у четврту годину рада.

Професор Ломпар похвалио је рад Друштва и организацију, истичући да је међусобна сарадња врло важна, али да би у свему томе већа подршка наше државе била од пресудне важности. Тиме би се велики напори људи у расејању подигли на виши ниво и добили на значају у контексту изградње заједничког идентитета и културне политике, без обзира на тренутне препреке, границе и тешкоће које из тога произилазе.

Извор: Просвјета, Аустрија

Check Also

Откривен споменик посвећен свим генерацијама Срба у Канади

Српска заједница добила је споменик који је посвећен свим генерацијама Срба који су сачували наше …