srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

М. Витезовић добитник награде „Богородица Тројеручица“

извор: Танјуг

Песник Милован Витезовић овогодишњи је добитник књижевне награде „Богородица Тројеручица“ коју додељује Фондација Иванка Милошевић из Чикага.

Како је саопштено из Српског прес центра, награда се додељује за целокупно књижевно дело а овогодишњи лауреат проглашен је на Видовдан у Српској народној библиотеци, задужбини Милуна и Наде Николић, у Чикагу.

„Богодорица Тројеручица“ се додељује православним књижевним ствараоцима који, надахнути хришћанством, изражавају биће својих православних народа, њихових темеља и светиња.

фото: shc.hu

Награда је установљена у славу иконе Пресвете Богородице Тројеручице, за добробит православних народа и православног песништва, а у спомен на Иванку Милошевић, ученицу петог разреда чикашке Латинске школе, коју су у десетој години живота усмртили агенти југословенске УДБ-е 1977. године у Чикагу, наводи се у саопштењу.

„Разуђеност Витезовићевог дела увек је била поетска и увек је остајала у оквирима националног препознавања“, истакла је Драгица Милошевић, оснивач и председник Фондације.

Претходни лауреати су Матија Бећковић (2001), Стеван Раичковић (2002), Атанасије Јевтић (2003), Андреј Вознесенски, Русија (2004), Амфилохије Радовић (2005), Бела Ахмадуљина, Русија (2006), Ана Бландијана, Румунија (2007), Слободан Ракитић (2008), Љубомир Симовић (2009), Милосав Тешић (2010), Иван Чарота, Белорусија (2011), Ганчо Савов, Бугарска (2012).

Награда ће Миловану Витезовићу (1944) бити уручена на јесен у Београду.

Check Also

Гујон на Спасовдан са Србима у Румунији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон у дводневој је …