srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Мајски сусрети писаца Удружење писаца „Седмица“

Удружење писаца „Седмица“ из Франкфурта организовало је 21. Мајске сусрете писаца дијаспоре, и ове године је имали су симболичан назив “Песма нас је одржала”. Сусрети су трајали пуна три дана и окупили су бројне песнике из расјеања и Србије. Почело је традиционалним пријемом у генералном конзулату ребублике Србије у Франкфурту а наставнљени дан касније обиласком знаменитих места метрополе на Мајни.

sedmica_C_2016

Мајски сусрети Удружења писаца “ Седмице“ почели су традиционалним пријемом у Генералном конзулату републике Србије у Франкфурту. Писцима из Немачке и Европе добродошлицу су приредили конзул Бранко Радовановић и вице конзул Живорад Петровић.

„Писци у дијаспори, у градовима, у државама у којима пишете прелепе стихове, најбољи сте амбасадори и конзули наше земље. Мени је велика част да такве амбасадоре вечерас угостим у нашем дому и да вам пожелим успешне песничке мајске сусрете“ , рекао је конзул Радовановић.

sedmica_B_2016Пријему је присуствовао и Митар Павић конзул генералног конзулата Босне и Херцеговине у Франкфурту.

Централна свечаност, Мајска песничка ноћ, приређена је у великој сали Салбау Гутлојт. Учествовало је педесетак песника и писаца из Србије, Мађарске, Републике Српске, Швајцарске, Француске и више градова Немачке.

Песничку ноћ отворена је перформансом Плава Гробница у извођењу Десе Буразор Асланиду и музичке пратње Ђорђа Динчића у знак сећања на стогодишњицу искрцавања српске војске на острво Крф. Госте су поздравили вице конзул, генералног конзулата републике Србије у Франкфурту, Живорад Петровић, председник Књижевног друштва Косова и Метохије и потпредседник Удружења књижевника Србије, Новица Соврлић, подпредседник Српског просветног и културног друштва „Просвјета“ Републике Српске, Филип Перишић и Милан Ђурић, директор Српског културног и документационог центра из Будимпеште.

Ове године је интересовање за награду Златни Орфеј било велико. Жири чији је председник био Новица Соврлић, а чланови, Маја Вуковић и Милица Петровић није имао лак задатак али победник је ипак проглашен. Златног Орфеја за 2016. годину добила је поетеси Ружа Мијовић из Франкфурта, сребрни Орфеј припао је песникињи Даници Дани Додић из Париза, док се Бронзаном Орфеју обрадовала писац Славица Мастикоса Панзаловић из Београда. Добитнице Орфеја су публици прочитале награђене песма, а у наставку програма су својим песмама, прозним у другим уметничким делима, прилику имали сви придошли уметници.

sedmica_A_2016У оквиру Мајске песничке ноћи приређена је изложба слика академског сликара Бранка Русмира из Котор Вароши, а одломак из монодраме “Има једна земља” извео је глумац Јовица Јашин из Зрењанина.
За беспрекорно водјење програма, Диана Пијетловић и Драган Јевтић су добили прикладне поклоне од Светлане Илић, председнице Центрланог савета Срба Хесен и Љубише Симића, председника Удружења писаца Седмица.
Мајски сусрети настављени су у недељу романтичним излетом до стене Лорелај у Рудесхајму и посетом вили Клементина у Визбадену. Двадесетпрви сусрети су завршени у недељним поподневним часовима у франкфуртском легендарном ”Бост”-уз афоризмима Бојана Љубеновића из Београда и извођењем одломака глумца Јовице Јашина из Љубеновићеве књиге “Писма из Србије”. Књига “Писма из Србије” је добитник награде Радоје Домановић за најбољу сатиру у Србији за прошлу годину.

Гости уметници 21. Мајских сурета:
Из Србије, Новица Соврлић, председник књижевног друштва Косова и Метохије и потпредседник Удружења књижевника Србије из Косовске Митровице, Славица Мастикоса – Панзаловић, књижевница из Београда, Славица Ракић и Радмила Панзаловић, просветни радници и дугогодишњи сарадници „Седмице“, Бранко Мишковицх, вајар и Бојан Љубеновић књижевник, сви из Београда и Јовица Јашин, глумац из Зрењанина.
Из Мадјарске: Драган Јаковљевић, професор историје књижевности и уредник Српских недељних новина, Милан Дјурић, академски сликар и директор Српског културног и документационог центра, Диана Кондић-Дјурић, менаџер за медије и културу и Радојка Филаковић, новинар, сви из Будимпеште.

Из Француске: Даница Дана Додић поетеса, Ранка Тодоровић-Грубешић поетеса и Никола Шуица, песник, романописац и сатиричар из Париза. Из Швајцарске: Милисав Дјурић, председник Удружења српских писаца Швајцарске, Милена Чанковић, поетеса, Снежана Петровић, поетеса, Радмила Миљковић поетеса, Снежана Миловановић поетеса, Виолета Алексић поетеса и Милисава Радојевић поетеса. Из Републике Српске: Живко Вујић, књижевник из Бањалуке и Бранко Русмир, сликар из Котор Вароша. Из Немаццке: Деса Буразор-Асланиду романописац , Ђорђ Динчић, музичар (гитара) из Штутгарта, Милица Клозе, социјални радник и културни прегалац из Минхена, Марија Радивојевић, поетеса, Зоран Плавшић, песник из Минхена, Гордана Пирел-Зејнелагић, песникиња из Вирзбурга, Загорка Бунтхорсаде, пеотеса, Ружа Мијовић, поетеса, Миодраг Мики Миленковић, писац, Влађа Милић-Бакић, поетеса, Перо Марчета, писац, Злата Икановић, поетеса, Александра Ботић, поетеса и сликар, Ружица Цветковић – Пфајфер, поетеса, Мирјана Лукић поетеса, Милош Милојевић, писац, Диана Пијетловић, поетеса и Љубиса Симиц песник сви из Франкфурта.

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …