srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Манифестација „Теслин народ 2016“

Теслина научна фондација Србија и Теслина научна фондација САД су у оквиру манифестације „Теслин народ 2016“ у периоду од 4. до 17. јула 2016. на више локација у Београду су низом догађаја обележиле 160 година од рођења Николе Тесле.

kuca kralja petra

Централни догађај манифестације „Теслин народ 2016“одржан је 9. јула, у Кући Краља Петра у Београду када је свечано обележен дан рођења Николе Тесле културно-уметничким програмом и доделом признања најзаслужнијима, као и презентацијом експоната, аутора Радомира Путника, Бранислава Јурановића и Горана Марјановића. Догађај који је био веома посећен, присуствовали су и појединци и представници удружења српске дијаспоре из читавог света.

tribina

У оквиру „Дана дијаспоре у Београду“, одржаном 7. јула, у просторијама Универзитета Сингдунум, одржан је скуп који су посетили поједини припадници српске дијаспоре и омладинских и других удружења из света и то од САД, Канаде, преко Европе, до Аустралије. Посебност овог окупљања било је то што је овај догађај био посвећен младима, студентима из дијаспоре и матице. У току два панела млади су исказали своје виђење повратка младих у матицу, као и сарадње у промоцији Србије и српске културе широм света, као и сарадње у области образовања, културе и размене студената. Присутнима је посебно био интересантан панел „Дијаспора, млади и повратак“. На завршетку догађаја присутни су могли да посете малу изложбу и презентацију експоната коју је приредила Теслина научна фондација Србија.

Пропратни део манифестације обележило је и неколико тематских састанака појединаца и предаставника појединих организација из матице и дијаспоре, који су одржани у свечаној сали Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова. Теме састанака су биле сарадња, хуманитарни рад и будући пројекти.

Check Also

Селаковић: Србија и Р. Српска биће нераскидиво везане, мир најважнији

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић изјавио је да су Србија и Република Српска …