srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Мањине се демонизују у Хрватској

Извор: Танјуг

У Хрватској влада антимањински осећај, националне мањине се демонизују и желе им се смањити права, само су неки од нагласака са Семинара о спровођењу Оквирне конвенције за заштиту националних мањина који је одржан данас у Хрватском сабору.hrvatski_sabor_600_393_s

Коментаришући жељу дела грађана да се националним мањинама ограничи употреба писма и језика, посланик српске мањине Милорад Пуповац сматра да се оно што се у Хрватској градило десет година, и што је уграђено у приступни уговор с ЕУ сада жели уништити и оспорити.

„Желе се оспорити међународни уговори, ревидирати статус Уставног закона о правима националних мањина, умјесто јачања имамо тренд слабљења мањинских права , рекао је Пуповац.

Осврћући се на проблем образовања, односно српских и хрватских школа у Вуковару, Пуповац је рекао да се сви згражавају над тиме што српска деца иду у српске школе у том граду, а нико не говори о усташким словима „У“ широм Хрватске и поздраву „За дом спремни“ на стадионима.

Постоје медији који величају не само поруке него и идеје усташтва, фашизма и нацизма, рекао је Пуповац и додао да се члан 8 Уставног закона користи за ограничавање права националних мањина.

Посланик италијанске мањине Фурио Радин рекао је да је застрашујући постотак људи који би, према једном истраживању, гласали за референдум „против ћирилице“, и то је назвао повратком у менталитет из ’90-их. Председник Савета националних мањина Александар Толнауер рекао је, пак, да не постоји дијалог између неравноправних.

Ако се неко стави у позицију неравноправности, онда нема говора о некаквом дијалогу , рекао је Толнауер и додао да права мањина нису никаква додатна права којима би се дало нешто више мањинама у односу на остале, него су то права која припадницима мањина омогућавају да могу остварити своја права равноправно с другима.

Да се бука око националних мањина дигла више због позиционирања у политици сматра саветник председника Републике Синиша Таталовић, који је нагласио да је Хрватска потписница конвенција и уговора и да се права националних мањина не могу само тако мењати јер су она темељ сваке државе.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …