srlaten

Мањине за што боље односе Србије и Румуније

Извор: РТС

Са члановима делегације Румуније, коју у посети Београду предводи премијер Виктор Понта, разговарано је и на тему положаја мањина у двема земљама. Српски премијер Александар Вучић је рекао да је Србија задовољна односом Румуније према представницима српске националне мањине у тој земљи.

Фото: РТС
Фото: РТС

Српска мањина у Румунији, као и румунска мањина у Србији, су животно заинтересоване за још боље односе између две земље јер ће у таквом амбијенту и оне имати веће могућности да организују своје специфичне активности, изјавио је Славомир Гвозденовић представник српске мањине у румунском парламенту.

Говорећи за Програм за дијаспору РТС-а као члан високе румунске делегације коју је у посети Србији предводио премијер те земље Виктор Понта Гвозденовић је посету оценио изузетно важном а саме разговоре највиших представника двеју земаља „више него отвореним и више него пријатељским“.

„Овај сусрет је један веома добар знак који враћа наду да Србија и Румунија могу да буду пример добросуседства, пријатељских односа и сарадње на обострану корист“, рекао је Гвозденовић.

У разговорима су дотакнута крупна питања која се тичу економске сарадње две земље, пре свега у области инфраструктуре, рекао је Гвозденовић, и додао да су најављена отварања нових граничних прелаза као и пројекат изградње аутопута који би повезивао Темишвар са Београдом.

Фото: РТС
Фото: РТС

Што се тиче актуелног положаја српске мањине у Румунији он је веома добар и, свакако, може и треба да буде, што се односи и на положај румунске мањине у Србији, још бољи и садржајнији, рекао је Гвозденовић додавши да ће томе доприносити и стално унапређивање односа између двеју држава, Србије и Румуније.

Српска мањина у Румунији је данас једна од најорганизованијих српских заједница у свету, рекао је Гвозденовић поткрепљујући тај став и самим похвалама о тој чињеници из Београда. И сам румунски премијер Понта је то потврдио у овој посети Београду рекавши и уједно похваливши нас да смо несумњиво „једна од најорганизованијих и најактивнијих мањина од укупно двадесет колико их у Румунији данас има“.

Говорећи о актуелним проблемима који притискају српску заједницу у Румунији, Гвозденовић је издвојио бригу око очувања школа, посебно Српске гимназије „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару, односно проблем обезбеђивања стипендија за студенте и ђаке те школе.

„Мало нас је остало и сваки вид помоћи из матице Србије нам је добро дошао“, рекао је Гвозденовић подсетивши и на „актуелан проблем око обезбеђивања држављанства Србије за припаднике српске заједнице у Румунији као и регулисање инвалиднина за ветеране из Другог светског рата којих је преостало тек њих неколико“.

Истичући да су захваљујући субвенцијама румунске државе, али и уз подршку матице, Срби у Румунији подигли Српску кућу и уређују Српски културни центар у Темишвару, Гвозденовић поручује да је у том смислу важно и институционално повезивање са матицом.

Код нас Срба у Румунији, али практично и код целокупне српске дијаспоре у свету, изазвало је незадовољство укидање Министарства за дијаспору, односно његово свођење на Канцеларију за дијаспору а потом и њено трансформисање у једно тело у оквиру Министарства спољних послова, рекао је Гвозденовић поручујући да „око четири милиона Срба у свету заслужују заиста више“.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …