srlaten

Маратон српског фолклора у Араду

У централном парку испред Народног позоришта у Араду, одржан је „12. Маратон српског фолклора“ y организацији Савеза Срба y Румунији, Министарства културе Владе Румуније, Жупанијског савета и Центра за културу Жупаније Арад.

Учеснике и госте манифестације поздравили су заменица председника Жупанијског савета, Клаудија Богичевић, заменик градоначелника Арада, Богнар Левенте, потпредседник Савеза Срба у Румунији, Славољуб Аднађ и генерални конзул Републике Србије у Темишвару, Владан Тадић.

У поздравним говорима, посебно је наглашен значај очувања културне и музичке баштине свих народа који живе на овим просторима, као саставних делова културе и историје настале заједничким животом на простору западне Румуније. Генерални конзул Тадић, изразио је задовољство што се маратон српског фолклора по први пут одржава y Араду, граду јединственом по својој историји, архитектури и мултикултуралности. Нагласио је да cy y стварању данашње слике Арада, кроз његову историју, снажан печат оставили многи знаменити Срби, који cy y њему живели и стварали али да и данас српска национална заједница на овим просторима, има веома важну и запажену улогу y културном животу овог града.

На манифестацији је наступило више од 600 извођача из српских културно-уметничких друштава из Румуније и Србије, пред више хиљада окупљених грађана.

(Извор: ,,Наша реч“ Темишвар)

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …