srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Марко Ђурић: Председник подржава јачањe веза са Србима у региону

Однос према Србима у региону јесте однос према нама самима. Срби у региону јесу спона са државама у региону, један незамењиви мост сарадње који је уграђен у бит сваке од држава са којима се граничимо и са којима успостављамо политичке односе, који су некада бољи, а некада гори, и да као друштво, држава морамо да познајемо потенцијал који наша заједница у свим земљама у окружењу носи са собом када је у питању сарадња са државама које нас окружују.

Фото: Фонет

Истовремено, морамо себи да погледамо у очи и да препознамо чињеницу да у претходне две деценије, стицајем трагичних историјских околности, структура Срба у региону данас не изгледа ни изблиза онако како је изгледала у читавом низу деценија које су томе претходиле. Нова генерација Срба у региону јесте генерација Срба која живи и која своја права остварује или не остварује у државама насталим распадом бивше Југославије и проблеми који су везани за остваривање ових права су проблеми који морају да се решавају на међудржавном нивоу и не могу да се реше без јасне улоге и недвосмислене подршке Београда.

Такође, треба рећи да је, када кажем да је однос према Србима у региону однос према нама самима, веома велика истина, и то да су Срби у региону често били жртва политичких обрачуна унутар наше политичке елите, да су били често жртва политичких манипулација, баш као што су институције државе Србије у претходних неколико деценије биле жртва сопствене политичке елите. Данас, када у Србији покушавамо да отпочнемо промене, покушавамо да створимо институције које су стабилне, на које могу да се ослоне сви наши грађани, сви наши партнери у међународној заједници и сви Срби који живе у региону, ми хоћемо да питање положаја Срба у региону буде национално и државно питање које се тиче сваке институције и сваког политичког актера у Србији.

Председник Републике Србије жели да институције Републике Србије буду чврст ослонац и стожер окупљања Срба у региону, да буду кућа на коју у свако доба дана и по свакој потреби могу да се обрате и да ту очекују подршку и помоћ за све проблеме које имају.

Оно што треба истаћи јесте да Срби јесу аутохтон и државотворан народ у свим земљама насталим на подручју бивше Југославије и да у том смислу велика одговорност лежи на политичким руководствима тих држава. У комуникацији са руководствима тих држава ми ћемо увек истицати бригу за положај Срба у региону и очекујемо жељу за унапређење сарадње у региону, што је прокламована политика свих држава у наредном периоду. Мерићемо наш однос према тим државама и према томе како се односе према Србима који живе у региону.

Председник Републике је током интензивних спољно-политичких активности, које су предузете у току претходних месеци, на симболичан начин показао однос према представницима Срба посетивши представнике српских друштава и приликом посете Будимпешти, Подгорици, Скопљу. Редовни контакти и посете, размена посета на највишем нивоу са представницима БиХ су нешто што је неизоставни део политике. Приликом прославе дана Св. Саве председник Републике послао је своје специјалне изасланике у све земље региона. Ово на симболичном нивоу показује пуну посвећеност председника јачању веза са Србима у региону.

У потпуности подржавам став који је изнела директорка Канцеларије да је неопходно да се интензивира активност државних органа, укључујући формирање одговарајућих савета. Мислим да Влада Србије преко свих ресорних министарстава, преко Министарства спољних послова, али и ми, као Кабинет председника Републике, морамо да појачамо напоре у циљу супротстављања дискриминацији Срба у региону, која је присутна и очигледна, и да учинимо све да прогони и дискриминација постану прошлост.

Дакле, да можемо да се фокусирамо на јачање онога што нам дугорочно гарантује опстанак, а то су идентитетска питања, јер баштина коју са собом носе Срби у региону је нераскидиви део српске душе, нераскидиви део онога што је национално биће. Ми, као народ, смо јединствени, без обзира на то што део нас живи у другим државама. У том смислу морамо у индентитетским питањима, у питањима просвете и свим другим питањима, која су у том правцу усмерена, подједнаку бригу водимо и да водимо рачуна о свим нашим сународницима, где год да се они налазе.

Очувању српског језика морамо да доприносимо, како ствари стоје, и овде у Србији, али морамо посебну пажњу да посветимо томе да они који желе да своје школовање у земљама у региону обављају на српском језику, то право имају. Када је реч о земљама са којима смо језички нераскидиво повезани, без обзира како неки од тих земаља службено називају свој језик, треба да омогућимо да ти програми буду названи програми на српском језику и да садржина наставних програма обухвата историјску и књижевну литературу која одговара потребама очувања нашег националног индетитета, али је веома важно и да у свету где постоје лекторати, који се баве изучавањем српског језика, не дозволимо урушавање ове мреже. Нисмо толико сиромашна земља, нисмо толико сиромашно друштво да не можемо да то финансијски испратимо.

Председник Републике, Кабинет председника Републике, Влада Републике Србије своју успешност у наредно периоду мериће и кроз однос према Србима у региону, а однос према Србима у региону веома се у великој мери рефлектује и на политичке односе у Србији, због тога што су грађани који данас живе на подручју Србије у тесним родбинским и пријатељским везама.

Према томе, читава наша политичка елита треба да буде свесна да тај однос према Србима у нашем непосредном окружењу има и те како озбиљне политичке импликације овде у Србији. Дакле, и са аспекта националних интереса и са аспекта чисто прагматично политичког приступа, ми хоћемо и ми морамо да радимо на овоме, као што радимо и на јачању државе Србије.

Најбољи начин да поправимо положај Срба у региону јесте да радимо на јачању и поправљању наших институција, јер овај суптилан рад захтева озбиљност, одговорност, међусобну умреженост, организацију и планирање, који нам нису својствени, а то нам је насушно неопходно у нашем свакодневном животу овде у Београду и уколико желимо да опстанемо, а опстаћемо у целини борећи се за наш народ, у целини.

(Говор саветника председника Србије на Јавном слушању о политичким и другим правима српског народа у региону 14. фебруара у Дому Народне скупштине)

Check Also

Преминуо патријарх српски господин Иринеј

Извор: Српска православна црква, Влада Републике Србије, Председник Републикe Србије У петак, 20. новембра 2020. …