srlaten

Мартовски погром обележен у Будимпешти

Акцији обележавања погрома српског становништа са Косова и Метохије придружили су се и Срби из Мађарске. У просторијама Српског културног центра у Будимпешти, у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Мађарској, 18. марта приказан је документарни филм „Злочин без казне”, као и изложба фотографија која сведочи о мартовским страдањима на Косову и Метохији.

Присутнима су се обратили Милан Ђурић, директор Културног и документационог центра Срба у Мађарској и Лепша Штулић, министар саветник, отправник послова у Амбасади Србије у Будимпешти.

У свом обраћању, госпођа Штулић подсетила је на чињеницу да је прошло девет година од избијања највећих етничко мотивисаних напада на Србе на Косову и Метохији и на њихову културну и верску баштину

Штулићева је изнела и податке о страдању људи, њихових кућа, цркава од општег значаја не само за српску него и за светску културу, о скрнављењу српских гробаља, уништавању матичних књига и свега што сведочи о вековном постојању Срба на Косову и Метохији.

Они су се захвалили свима који су се одазвали заједничком позиву и што су својим доласком свестрано подржали ову акцију, којом је на достојанствен начин обележена девета годишњица погрома српског и неалбанског становништва.

У таласима насиља на простору Косова и Метохије, у периоду од 17. до 19. марта 2004. године, убијено је 19 особа, протерано више од 4.000 Срба, етнички је очишћено шест градова и девет села, запаљено 35 цркава, а порушено, запаљено или тешко оштећено близу 1.000 српских кућа.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …