srlaten

Матковић: Економске везе приоритет

Амбасадор Републике Србије у САД Ђерђ Матковић боравио је у Чикагу 14. и 15. маја 2015. године, где се сусрео са представницима српске заједнице, саопштило је Министарство спољних послова.

Амбасадор Р Србије у САД
Ђерђ Матковић, амбасадор Р Србије у САД

Том приликом амбасадор Матковић посетио је Саборну цркву светог Васкрсења, српско-амерички музеј ,,СветиСава“, као и Академију ,,Свети Сава” и упознао се са радом једине школе у Чикагу која има наставу и на српском језику.

Посебна пажња посвећена је могућностима за унапређење економских веза између дијаспоре и матице.

У том контексту, амбасадор Матковић посетио је компанију PMI Cartoning u Elk Grove Village која је показала интерес да инвестира у Србију. У Генералном конзулату је, у сарадњи са Српско- америчком привредном комором, организован сусрет амбасадора са пословним људима и представницима дијаспоре на тему “Значај дијаспоре у економској сарадњи са Србијом – могућности и изазови”.

Током разговора амбасадора Матковића са званичницима државе Илиноис размењена су мишљења о даљој сарадњи између РС и Илиноиса, односно братских градова Београда и Чикага.

У току своје посете амбасадор Матковић је за часопис Српско огледало из Чикага позвао све припаднике дијаспоре на сарадњу са Амбасадом Р Србије у Вашингтону.

“ Моја жеља је да помогнемо свима који имају планове да инвестирају у Србију, да закључе послове са српским фирмама или једноставно желе да посете свој родни крај (или земљу порекла). Моји сарадници и ја као амбасадор, стојимо свима на располагању, слободно нас контактирајте, настојаћемо да вам помогнемо и да одговоримо на ваша питања. Два наша генерална конзулата (у Њујорку и Чикагу) су вам такође на располагању за помоћ. Наш циљ је да успоставимо што ближе контакте са вама, да вас боље упознамо и да што верније пренесемо ваше жеље, предлоге и сугестије, матици.“, рекао је Амбасадор Р Србије у Вашингтону, Матковић за чикашко Огледало.

Интервју можете прочитати ОВДЕ

 

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …