srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Међународна конференција младих жена лидерки у Азербејџану

Прошле недеље је у главном граду Азербејџана, у Бакуу одржана Међународна конференција младих жена лидерки, на којој је учествовало 30 представница из 11 држава. Конференцију је организовао синдикат «Младих демократских реформатора» уз подршку омладинске фондације Администрације Председника Републике и УН-Хабитат фонда. На конференцији је из Републике Србије учествовала Маша Мишић, саветница у Канцеларији Владе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Young_women_leaders_conference_21.11.13

Она је у свом излагању причала о економском и политичком положају жене у Србији. Говорила је о политичкој заступљености жена на локалном и републичком нивоу, у представничким телима и извршној власти и на који начин се положај жене променио од 2009. године када је усвојен Закон о равноправности полова. Осим тога, она је поменула легислативну потпору, али је издвојила и економски проблем са којим се суочавају жене у Србији када оду на трудничко боловање у кашњењу зараде.

На свечаном отварању Конференције је осим представника власти Азербејџана, дипломата Бугарске и Литваније, присуствовао је и амбасадор Србије у Азербејџану Зоран Вајовић. Он је одржао надахнут говор о глобалној промени положаја жене – осврћући се на пример Немачке, Чилеа, Бразила где су жене на власти, и охрабрио учеснице скупа да раде и не одустају од борбе за побољшање положаја жена.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …