srlaten

Међувладин мешовити одбор за националне мањине

Након три године паузе одржана је седница Међувладиног мешовитог одбора за националне мањине између Р Србије и Р Хрватске које је формиран на основу Споразума о заштити права мањина у Србији и Хрватској. Шесто заседање овог одбора започето је 22. октобра 2014. у Државној резиденцији Загребу, а настављено 23. октобра у Врховинама у Лици.

 

MMO

Чланови ММО-а анализирали су реализацију препорука донетих на претходним заседањима, разговарали о питањима од националног интереса за обе мањине, и донели неке нове препоруке. Делегације обе државе истакле су конструктивну и позитивну атмосферу у којој се одвијала седница и изразиле задовољство постигнутим, као и добру вољу и одлучност да се отворена питања решавају.

Као посебно важно истакнуто је оснивање катедри хрватског језика у Србији и српског језика у Хрватској на којима би се школовали наставници који ће држати наставу ученицима у Србији на хрватском језику и у Хрватској на српском језику.

„Радује ме да је седница одржана у конструктивној атмосфери, уз постизање апсолутног консензуса о потреби, али и спремности за решавање свих отворених питања. Утврдили смо оквире за реализацију већине препорука што је добар основ за наставак унапређења заштите права мањина у обе земље“, рекао је др Зоран Машић, копредседник српске стране ММО-а.

„Заиста нам је драго да су припадници наших мањина препознали напредак, позитивно атмосферу и жељу да се сва отворена питања реше. У том смислу ова седница је за све нас охрабрујућа и подстиче даље кораке“, рекла је Дариа Крстичевић, копредседник хрватске стране ММО-а, директорка Државног уреда за Хрвате изван Хрватске.

Пре почетка другог дела седнице у Врховинама чланове ММО-а поздравили су Милорад Делић, начелник општине Врховине и Никола Лалић, заменик жупана Личко-сењске жупаније. Делић je изразио захвалност што је управо општина Врховине која укупно броји 1400 становника изабрана за други део заседања ММО-а. У паузи заседања чланови ММО-а су посетили Подружну школу Врховине Основне школе Зрински и Франкопана, Оточац у којој се одржава настава српског језика и писма по Ц моделу, храм св. Архангела, Михаила и Гаврила који потиче из 1748. године, а чија је реконструкција у току, као и дрвну индустрију Дрво Врховине у којој су запослени припадници српске националне мањине.

vrhovine skola

Споразум о заштити права мањина у Србији и Хрватској спроводи се од 2005. године. На основу тог споразума формиран је Међувладин мешовити одбор који има задатак да прати његово спровођење и подноси препоруке владама у вези с остваривањем Споразума. Осим представника органа и институција задужених за спровођење препорука и дипломата обе државе, у ММО-у се налазе и три представника српске националне мањине из Хрватске, као и три представника хрватске националне мањине из Србије.

Представници Срба из Хрватске у Међувладином мешовитом одбору суАлександар Милошевић, заменик председника Српског народног вијећа, Драган Црногорац, председник Заједничког већа општина и Милан Ераковић, председник Жупанијског већа српске националне мањине Приморско – горанске жупаније.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …