srlaten

Меморандум о сарадњи Србије и Српске

Извор: Срна

Циљ меморандума о сарадњи влада Србије и Републике Српске о јачању веза матице и српске дијаспоре, који ће бити потписан 10. јула у Бањалуци, јесте успостављање заједничког стратешког опредјељења Србије и Републике Српске према српској дијаспори, рекла је Срни директор Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић.

Меморандум предвиђа формирање одбора за сарадњу који ће припремити стратегију, којом ће, како је објаснила Драшковићева, ближе бити одређен однос обје стране према дијаспори и утврђене конкретне активности за реализацију постављених циљева.

„Потписивање меморандума иницирала је Канцеларија захваљујући иницијативи припадника дијаспоре из Аустрије, који су истакли да не желе да се деле по томе одакле долазе, јер су сви српског порекла и желе да виде јединствен наступ Србије и Републике Српске према њима“, истакла је Драшковићева.

Она је навела да ће сарадња влада Србије и Републике Српске бити подржана првенствено редовном размјеном информација о стању и потребама српске дијаспоре.

Заједнички ће бити реализовани пројекти чији је циљ, како је објаснила Драшковићева, унапређење односа са српском дијаспором, а меморандум предвиђа и заједничко учешће у међународним и регионалним пројектима, као и сарадњу у његовању и очувању културног идентитета и насљеђа Срба у дијаспори.

„Стране ће подржати и унапредити сарадњу органа Србије и Републике Српске ради јачања веза које Србија и Република Српска имају са дијаспором широм свијета, стварање услова за враћање поверења дијаспоре у органе матице и јачање свести у јавности и Србије и Републике Српске о значају дијаспоре“, рекла је Драшковићева.

Важан сегмент сарадње међу органима Србије и Републике Српске биће, како је нагласила, и укључивање дијаспоре у технолошки, културни, али и економски и привредни развој матице, стварањем услове за привлачење страних инвестиција.

Директор Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону навела је да, према приједлогу меморандума, дијаспора има предности у односу на стране инвеститоре, јер познаје језик, културу и локалне обичаје.

„Сарадња Србије и Републике Српске у односу на дијаспору треба да доведе до побољшања у очувању српског националног идентитета дијаспоре заједничким стварањем услова за унапређење учења српског језика, али и услова за заједничко учествовање и сарадњу у оквиру међународних фондова и фондова ЕУ и других доступних фондова“, навела је Драшковићева.

Меморандум о сарадњи влада Републике Српске и Србије у области јачања веза матице и дијаспоре – у име Републике Српске – потписаће министар за економске односе и регионалну сарадњу Игор Видовић, а – у име Србије – директор Владине Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић.

Меморандумом је предвиђено да ће у Републици Српској орган за провођење меморандума бити кабинет предсједника Владе Републике Српске.

Check Also

Гујон: Задовољство је било угостити наше сународнике из С. Македоније

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …