srlaten

Месец српске културе у Мађарској 2017

У Палати уметности у Будимпешти, 8. септембра, свечано је отворен осми ,,Месец српске културе у Мађарској“, у присуству великог броја гостију и званица.

Свечаној церемонији отварања, присуствовали су Министар културе и информисања Владе Републике Србије, Владан Вукосављевић, Државни секретар за цркве, националности и односе са цивилним друштвом Републике Мађарске, Миклош Шолтес и Амбасадор Републике Србије у Мађарској, Раде Дробац. Манифестација је отворена сплетом српских традиционалних игара и песама у извођењу Ансамбла народних игара и песама Србије ,,КОЛО“, док је у наставку одржан концерт под називом ,,Енергија традиције.“

Министар Вукосављевић, нагласио је да је ,,Месец српске културе у Мађарској“, велика и значајна манифестација, током које мађарска публика може да упозна најлепше делове српске културе. Истакао је да су билатерални односи две земље на завидном нивоу, како у области културе, тако и економије и политике, и да културни простори Србије и Мађарске превазилазе државне границе и остављају дубоке трагове у свом прожимању. Закључио је да се мостови културе сматрају најбољим и најчвршћим везама међу народима.

Државни секретар Шолтес, изразио је задовољство због присуства на отварању манифестације и додао да у последњих неколико година ,,живимо у најбољем периоду српско-мађарских односа“. Закључио је да ова манифестација доприноси јачању пријатељства између наших народа и показује да два народа могу да живе у миру и пријатељству, један поред другог.

Директор Српског културног и документационог центра у Будимпешти а уједно и организатор манифестације, Милан Ђурић, укратко је указао на значај манифестације, истакао неке од најинтересантнијих културних садржаја и захвалио се донаторима на помоћи као и учесницима манифестације.

,,Месец српске културе у Мађарској“, трајаће до 6. октобра и обухватиће све сегменте српске културе, традиције и савременог стваралаштва, а разноврстан културно-уметнички програм биће представљен широм Мађарске (у Будимпешти, Дески, Стоном Београду, Помазу, Сантову, Батањи и Сегедину). Програмом су предвиђене изложбе, пројекције филмова, концерти, позоришне представе, радионице за децу, књижевни сусрети као и дани гастрономије.

Овај пројекат подржан је од стране Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Републике Србије.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …