srlaten

Месец српске културе у Мађарској

извор: dijaspora.rts.rs

Шести „Месец српске културе“ свечано је отворен 18. септембра, концертом пијанисте Мирка Милошевића и његових пријатеља у сали „Шолти“, на Музичкој академији „Франц Лист“, у центру Будимпеште. Манифестацију „Месец српске културе“ је подржало Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Mesec srpske kulture, Budimpešta

Најдужу и најпосећенију манифестацију Срба у Мађарској са успехом већ шесту годину за редом организује Културни и документациони центар Срба у Мађарској, а у име кровне српске организације која је и ове године покровитељ празника српске кулуре и уметности, присутне је поздравила председница Самоуправе Срба у Мађарској Вера Пејић-Сутор. Она је позвала присутне и ширу српску и мађарску јавност да пропрати и предстојеће програме манифестацције која ће трајати до 15. октобра ове године, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Добрила Боројевић.

Месец српске културе, отворио је амбасадор Републике Србије у Мађарској Раде Дробац, који је у свом говору истакао да ова манифестација из године у годину оправдава своје постојање.

„Ове године презентујемо спој традиције и модерне културе. Српска заједница у Мађарској веома је активана, има бројне институције, и, иако бројчано невелика, настоји да очува богату српску културу. Задатак свих нас, и у домовини Србији и овде у Мађарској, јесте да сачувамо наш језик, ћирилицу, нашу културу са којом се сви идентификујемо, и да у томе будемо јединствени. Упркос неким проблемима, које можда другачије сагледавамо, Мађарску и Србију повезују бројне заједничке везе. Имамо заједничке пројекте и динамика политичких сусрета је на завидном нивоу. Обе земље с пажњом и поштовањем односе се према мањинама и на томе и даље треба да радимо“, рекао је амбасадор Дробац и пожелео присутнима срдачну добродошлицу у име Републике Србије и амбасаде у Будимпешти.

Част да својим концертом отвори уметнички програм Месеца српске културе у Мађарској, припала је већ афирмисаном пијанисти млађе генерације, тридесеттрогодишњем Мирку Милошевићу, који је први пут ове вечери наступио на Музичкој академији Франц Лист, где је не тако давно и дипломирао – на одсеку за џез. Овај уметник је извео соло нумере својих узора, као и сопствене композиције, обједињујући тако експерименталну неоромантику и модерни светски џез, са примесама поднебља и сензибилитета који носи у себи.

Захтеван двочасовни програм обухватио је и адаптацију помашке српске народне песме из збирке Тихомира Вујичића, песме из представа овдашњег Српског позоришта у извођењу Милана Руса, као и српску верзију нумере из мјузикла Коса, о сенама које лутају Текелијиним заводом.

Публика је у сали Шолти уживала у фантастичном наступу пијанисте који је музицирање на класичном концертном клавиру марке Стенвеј, употпунио свирањем на великом синтисајзеру. Публику је изненадио и неком врстом мање клавијатуре, коју је окачио око врата и свирајући, уживао са својим пријатељима на сцени.

Мирку су те вечери, уз глумца Милана Руса који је наступио у улози вокалног солисте, свесрдну подршку прижили и пријатељи и колеге, професионални музичари: Андраш Јас на саксофону, Тими Кулаи, вокал и Трио ЗПО, који су чинили: Виктор Харс – бас, Жолт Мадаи – бубњеви и Арон Кош-Хуташ – труба.

У знак захвалности за фантастичан наступ и дивно вече које је подарио публици, директор Културног и документациог центра Милан Ђурић уручио је на крају концерта велики шампањац Мирку Милошевићу, који ће свакако имати разлога за славље са пријатељима. Ђурић је, такође, поздравио публику и поручио да нека пријатна изненађења следе и наредних дана и недеља, у оквиру ове манифестације.

Свечаном отварању Месеца српске културе присуствовао је и амбасадор Босне и Херцеговине у Мађарској Александар Драгичевић, затим Борбала Прибаи из Министарства за људске ресурсе у Мађарској, као и амбасадор Швајцарске у Мађарској. Програм су током свечане вечери на српском и мађарском језику водили Зорица Јурковић Ембер и Бранимир Ђорђев, а Српске недељне новине су медијски партнер.

Завршна свечаност поводом затварања Месеца српске културе, биће одржана 15. октобра у Амбасади Републике Србије у Будимпешти.

 

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …